Na vsebino

Edinstven pogled na leto 2017

-    1. aprila: na spored rednih vodenih ogledov po Ljubljanskem gradu umestimo nov doživljajski vodeni ogled Izza grajskih rešetk, ki obiskovalcu v družbi grajskega vodnika in kostumiranih likov prikaže raznolikost in razvoj kaznovanja na Ljubljanskem gradu od srednjega veka naprej.

-    5. aprila: v sklopu obeleževanja 500. obletnice začetka reformacije, ko sta jezik in knjiga rdeča nit dogodkov, v okviru projekta Luther in slovenski protestanti odpremo interaktivno razstavo Raz-stavljena usta v Hribarjevi dvorani ter razstavo V pomladi slovenskega knjižnega jezika v Peterokotnem stolpu.

-    24. maja: ob 145. obletnici rojstva in 60. obletnici smrti slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika postavimo razstavo Plečnik nad mestom, ki temelji na Plečnikovih uresničenih in neuresničenih načrtih za obnovo Ljubljanskega gradu in Grajskega griča. V sklopu razstave pripravimo različna vodstva, tematska predavanja, čajanke s strokovnjaki z različnih področij.

-    13. oktobra: na najvišji in najbolj obiskani turistični točki v Ljubljani odpremo edinstven Jazz Club Ljubljanski grad. Program se odvija v svojevrstnem prostoru Skalne dvorane in ponuja različne zvrsti – od jazza, soula, funka, ritma in bluesa ter rocka do latina. Koncertni večeri v sproščenem klubskem vzdušju glasbene sladokusce različnih generacij navdušujejo vsak petek: »Petek zvečer zveni dobro«.

-    23. novembra: raznolika grajska ponudba je še bogatejša za prav posebno adrenalinsko igro z elementi »sobe pobega«, poimenovano Grajski pobeg, pri kateri obiskovalci ob reševanju ugank odkrivajo resnično grajsko in mestno zgodovino ter legende.

-    V tem letu dokončamo obnovo Hribarjeve dvorane, ki razširi možnosti tržne dejavnosti (oddajanje dvoran) kot tudi naših kulturno-umetniških vsebin. Za prenovo največje grajske dvorane, ki je dobila ime po županu Ivanu Hribarju, arhitekturni biro Ambient (Majda Kregar in Miha Kerin) naslednje leto prejme Plečnikovo medaljo, ki je osrednje javno in najvišje priznanje slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve, tudi na področju arhitekture.  

Plečnik nad mestom

V počastitev okroglih jubilejev mojstra arhitekture, ki je s svojim delom pomembno zaznamoval tako podobo naše prestolnice kot Ljubljanski grad, v tem letu pripravimo številne dogodke, javnosti pa vsak mesec ponudimo izbor zanimivosti in posebnosti o Plečnikovem življenju in ustvarjalnem delu – tudi kakšne manj znane prigode in anekdote, med drugim tole: Plečnik je bil pravi asket. Njegovo delo je bilo njegovo življenje, zato tudi ni hotel sprejeti nobenega honorarja za opravljeno delo. To se mu je zdelo prav tako nesmiselno, kot sprejemati nagrade zato, ker živi.