Na vsebino

Edinstven pogled na leto 2018

-    25. aprila: na ogled postavimo osrednjo razstavo tega leta Zmaj vseh zmajev, ki razkriva skrivnosti o ljubljanskem zmaju, zmajih na Slovenskem in zmajih po svetu. Obiskovalci lahko občudujejo tudi skulpturo ljubljanskega zmaja, za katero je avtorica, kiparka Tea Curk Sorta, uporabila 2.150 metrov žice.

-    7.–9. julija: postanemo organizator festivala avtorske in etno glasbe Godibodi, ki se prvič v celoti odvije na novi lokaciji – na Ljubljanskem gradu; v treh dneh se predstavi več glasbenikov s svojimi avtorskimi skladbami.

-    1. julija: potem ko zavod v začetku leta postane upravitelj Hostla Celica in po nekajmesečni nujno potrebni temeljiti prenovi stavbe, kar prinaša dodano vrednost pri udobju bivanja, Celica znova odpre vrata popotnikom z vsega sveta. Eden izmed najbolj zanimivih in priljubljenih hostlov na svetu ponuja ob namestitveni dejavnosti še gostinske storitve in kulturno-umetniške dogodke.

-    1. avgusta: priljubljeno sprehajališče nad mestom, Plečnikove Šance, zasijejo v prenovljeni podobi. Prenova je obsegala sanacijo obzidja, glavnega stopnišča, stebrov, ograje in lož, čiščenje in ureditev okolice in utrjevanje površin.

-    15. avgusta: tirna vzpenjača na grad pripelje kar 3.670 potnikov, kar je največ v enem dnevu, odkar je konec leta 2006 začela obratovati.

-    12. septembra: v Grajskem vinogradu smo le dve leti in pol od zasaditve 1050 trsov sort belpina in rdečegrajca priča prvi trgatvi. Trte obrodijo približno polovico pridelka, načrtovanega in pričakovanega v prihodnjih letih, kar pomeni, da smo v sezoni 2019/20 dobili prvih štiristo steklenic kakovostnega vina.  

-    5.–7. novembra: kot glavni partner Slovenske turistične organizacije se predstavimo na najpomembnejši turistični borzi WTM London. S privlačnim nastopom na borzi utrdimo vodilno mesto med ponudniki kulturno-turističnih vsebin v Sloveniji, saj lahko še tako zahtevnemu obiskovalcu ponudimo raznoliko, kakovostno, doživetij polno izkušnjo obiska Ljubljanskega gradu.

-    19. novembra: Lutkovni muzej, skupni projekt gradu in Lutkovnega gledališča Ljubljana, prejme na letni konferenci Mreže evropskih muzejskih organizacij v Valletti na Malti posebno nagrado žirije v kategoriji najboljši otroški muzej leta 2018.

-    7. decembra: odpremo prenovljen prostor pod Grajsko kavarno, poimenovan Zmajev brlog, namenjen izvajanju raznolikih ustvarjalnih in izobraževalno-pedagoških programov. Poudarka pri prenovi sta zadevala učinkovito rabo energije ter ustrezno prezentacijo grajskega okolja. V prenovljenem prostoru tik za glavnim vhodom v grad pa odpremo sodoben prodajno-informacijski center, kjer zaživi tudi nova Grajska trgovina z izdelki lastne blagovne znamke, ki jo poimenujemo po najstarejšemu prebivalcu gradu – Frideriku.

In prišel je Friderik

Pri snovanju svoje lastne blagovne znamke »naletimo« na grajskega kronista, ki se že več kot petsto let smuka po gradu. To je Friderik, ljubka dobrodušna podgana, poimenovana po cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je postavil utrdbo na Grajskem griču. Friderik še vedno prebiva na gradu in skrbno beleži dogodke; njegove zgodbe iz minulih časov še dandanes navdihujejo naše obiskovalce.