Na vsebino

Edinstven pogled na leto 2020

-    15. januarja: Upravni odbor Prešernovega sklada razglasi prejemnike najvišjih nagrad za dosežke na področju umetnosti. Za razstavo Vzporedni svetovi Alana Hranitelja, ki smo jo v poletju 2019 organizirali na Ljubljanskem gradu, mednarodno uveljavljeni kostumograf prejme nagrado Prešernovega sklada.

-    Marec: potem ko konec januarja zapišemo, da je za nami najuspešnejše leto na področju turizma in ko se nam glede na številne rezervacije in pripravljen kulturno-umetniški program obeta še ena zelo dobra sezona, novi koronavirus doseže tudi našo državo in poseže na naše področje dela; 12. marca zaustavimo tirno vzpenjačo, 14. marca zapremo grad (ki ostane zaprt do 4. maja v prvem valu epidemije, v drugem valu pa med 24. oktobrom in 23. decembrom); 16. marca zapremo še Hostel Celico, ki ga kmalu za tem napolni zdravniško osebje UKC Ljubljana in tam prenočuje do 24. maja, v drugem valu epidemije pa v novembru in decembru (v poletnih mesecih, ko so meje države odprte, hostel napolnijo popotniki).

-    16. maja: z dnevoma odprtih vrat obeležimo 115 let, odkar je grad v mestni lasti. Tega dne začne ponovno obratovati tirna vzpenjača, ki smo jo z namenom preprečevanja širjenja novega korona virusa zaustavili v marcu.

-    Maj: Mestna občina Ljubljana začne z deli na objektu Stolba, ki bo po dokončanju leta 2021 zagotovil poslovne prostore za zaposlene ter možnost nastanitve za gostujoče umetnike.

-    16. junija: v Sloveniji prvič podelijo Michelinove zvezdice šestim restavracijam; prireditev poteka na Ljubljanskem gradu in tudi grajska gostinca si prislužita laskavi priznanji: restavracija Strelec Michelinov krožnik, Gostilna na Gradu pa »Bib Gourmand«, ki simbolizira dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

-    Poletje: v skladu z novo stvarnostjo, posledico epidemije, izpeljemo nekatere tradicionalne dogodke, prilagojene novim pravilom in v skladu s prejetim certifikatom Varno in zdravo na dogodke, in sicer: Film pod zvezdami, festival stand-up komedije Panč, festival Godibodi, nastope grajskih piskačev, razstave, poletno počitniško varstvo … Druge moramo žal odpovedati ali jih prestaviti na naslednjo sezono. Ti so: Grajski dnevi, Zmajev festival, Grajski festival salse in plesni večeri, Grajska bralnica.

-    9. julija: odpremo osrednjo tematsko razstavo z naslovom Za devetimi gorami. Slovensko pripovedno izročilo obiskovalcem vseh generacij prek različnih medijev ponuja vpogled v to, kako so živele in kako živijo pravljice danes.

-    9. julija: v Grajskem vinogradu prvi gostje okušajo nov gastronomski produkt – Večerjo v Grajskem vinogradu; njene sestavine in okuse skomponira šef Igor Jagodic. Inovativno doživetje na idilični lokaciji z vrhunskim kulinaričnim razvajanjem naleti med gosti in v strokovni javnosti na odobravanje.

-    22. julija: raznovrstni turistični ponudbi dodamo nov produkt – interaktivni sprehod z mobilno aplikacijo Modrosti o grajski trti in vinu, ki ljubiteljem vina, zgodovine in sprehodov v naravi ponuja zanimivo doživetje ob reševanju interaktivnih nalog z obogateno resničnostjo.   

-    10. septembra: Friderik, naša ljubka grajska podgana oziroma lastna blagovna znamka in trgovina s spominki, na letošnjem 29. Slovenskem oglaševalskem festivalu prejme zlato nagrado v kategoriji Oblikovanje – grafično oblikovanje in srebrno v kategoriji Upravljanje znamke – lansiranje ali prenova znamke. 21. oktobra, po ponovnem zaprtju gradu zaradi novega vala širjenja koronavirusa, trgovina Friderik svoje police preseli na splet.

-    11. in 12. septembra: skupina Laibach, ki leta 2020 praznuje 40-letnico svojega delovanja, jubilej počasti s premiernim nastopom na Grajskem dvorišču. Na dveh razprodanih koncertih navduši domače in tuje občinstvo, ne zgolj z glasbo, ampak tudi z vizualizacijami na pročelju Palacija in Stanovske dvorane. Poleg koncerta je na ogled tudi razstava plakatov 1980–2020 Laibach: Svoboda vodi ljudstvo; izdamo tudi priložnostni koledar za leto 2021.

-    November: izdamo kulinarično knjigo Jedi časov – časi jedi, avtorja Janeza Bogataja. Preplet kulinarike šestih prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta, s kulinariko današnjih dni je uvod in ogrevanje za naziv evropska gastronomska regija.

-    21. novembra: zaključimo gradbena dela na Bastiji, ki z novo tlakovano teraso in z razgledom na Kongresni trg postane še privlačnejša za posedanje.

-    Do konca leta zaključimo dela v obnovljenem prostoru – prehodu iz Galerije »S« v trakt pod dvorano Palacij in na Grajsko dvorišče; s prebojem, z izvedbo stopnišča in dvižne ploščadi ter obnovo uredimo še ta del grajskega podzemlja; s tem je gibalno oviranim osebam omogočeno dostopanje do Galerije »S«, Grajskega gledališča in Zgornjega lapidarija.

Covid-19 ali kako se soočamo z novo stvarnostjo?

Epidemija nas je presenetila, »ujela« nepripravljene, spremenila naš vsakdan, navade, razvade, objeme … Za kako dolgo, kakšno bo življenje po njej … Nešteto vprašanj ob enem samem trdem dejstvu: zelo je posegla na področje dela našega javnega zavoda, ki je v zadnjih devetih letih od ustanovitve vsako leto beležil boljše rezultate, več obiskovalcev, več zadovoljnih tujih gostov in domačih ljubiteljev kulture. Imeli smo voljo, znanje, pogum in podporo, da je naša dejavnost rasla, da smo dosegli več kot 80-odstotni delež lastnih prihodkov, da je delež tujih obiskovalcev presegel 70 odstotkov. V jubilejno deseto leto sicer vstopamo s komaj 20-odstotnim obiskom v primerjavi z leti poprej, vendar optimistično, s prepričanjem, da bomo krizo premagali, če jo zmoremo sprejeti tudi kot izziv. In to je odgovor na vprašanja, povezana z novo stvarnostjo.