Na vsebino
Prostorska postavitev

Ana Lazovski: Čarobnost klobučarstva

od 16. maj do 22. sep 2024, od 9:00 do 20:00, Peterokotni stolp, Ljubljanski grad

Samo ena beseda lahko opiše kreativno delo Ane Lazovski – ČARODEJKA.

Izpod Aninih prstov, med tkaninami, sukanci, lepili, aluminiji in zlatim prahom, nastaja prava čarovnija. Materiali se spremenijo v obliko in oblika postane umetnina.

Ano poznam že dolgo vrsto let in jo že od vedno imenujem umetnica - svobodna od začetka in genialna do konca. Ni izziva in ni prepreke, ki bi Ano ustrašila in ustavila. Ni materiala, zgodbe ali koncepta, ki bi bil prevelik za njeno domišljijo in njen razpon delovanja. Ni barve ali teksture niti oblike ali konsistence, ki je Ana ne bi spremenila v uporaben kos, ki bo krasil življenja njenih strank.

Njeno delo je težaško, a hkrati tako preprosto in genialno, da vzbuja radovednost in osupne vsakega. Bolj kot je naloga sprva težka in neizvedljiva, bolj se Ani svetijo oči in usta razpotegnejo v najlepši in najširši nasmeh. Tako vem, da bo izpod njenih rok ponovno nastalo čudovito delo.

Njenega ustvarjanja ni težko razumeti. Dovolj je pogled, mogoče preizkus ali zgolj dotik. Ana Lazovski je to, kar bi poimenoval “uporabna umetnica”. Srečo imamo, da lahko njena umetniška dela nosimo na sebi in ne samo v sebi ali med štirimi stenami. Njeni klobuki, naglavni okrasi, obroči in modni dodatki povezujejo umetnost z modo in dajejo karakter vsaki osebnosti.

Barve so njeno življenje, kromatika njen podpis. Ljubi cvetlice. Zeleno. Naravo. Rože vključuje v spektakularne aranžmaje v svojih domovih in jih nato spreminja v modne kreacije, ki so vedno in brez kompromisov ogledalo njene duše. Rdeča nit njenih kreacij je vedno narava s svojo tridiminzonalnostjo, večno rastjo in spreminjanjem oblik, pa naj bo to obroč za lase za na zabavo ali najbolj prefinjen klobuk za posebno priložnost.

Ana Lazovski se je od vedno plazmirala skozi potovanja. Bodisi konkretna, realna in utrujajoča bodisi fantazijska in bolj intimna. V muzejih, na internetu, na ulici in v revijah je vedno našla svoj svet ter tako nadgradila svoje umetniške dosežke.

Njena dela živijo, potujejo, spoznavajo svet in nosijo ime Ane Lazovski širom zemeljske krogle. A njena pot je vedno šele na začetku. Kar je vsak izziv nekaj novega. Ker je vsaka njena kreacija plod rasti in neskončne radovednosti.

Tokrat imate možnost, da si njeno magično delo ogledate pri nas – na razstavi, ki je presek njenega neizmernega ustvarjanja v zadnjih letih. Preprosto, pa vendarle monumentalno. Zanimivo in nepozabno.

Za vas je začarala. Vsekakor vas bo očarala.

Ana Lazovski je čarodejka.

Tomi Vugrinec

 

Sponzor:

Triglav Zascitni+znak Triglav2

Vstopnice

Prost vstop

Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.