Izbrane ilustracije iz pravljice

Friderik grajska podgana

od 20. maj do 31. dec 2019, od 9:00 do 21:00, Razgledni stolp, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

Friderik je ljubka, dobrodušna podgana, stara več kot petsto let. Poimenovali so jo po cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je ustanovil ljubljansko škofijo in postavil prvo utrdbo na Grajskem griču. Naš Friderik pa je na grajskem griču živel še prej in je eden prvih prebivalcev Ljubljanskega gradu.

Najraje je bival v Erazmovem stolpu, v katerem je bila ječa, namenjena neposlušnim plemičem. Bil je njihov zaupnik, zato so z njim radi delili svoje zgodbe. Ker je bil spreten in hiter, se je lahko neopazno gibal po gradu in oprezal iz temnih kotov. Tako je imel dober pogled v dogajanje ter sčasoma postal pravi grajski kronist.
Friderik si že stoletja domišlja, da je modre krvi, zato hodi po dveh nogah. Za podgano je postaven in visokorasel, leta pa so mu brke obarvala sivo. Na njegovem obrazu prevladuje hudomušen nasmešek, zna pa tudi grdo pogledati.
Po petstotih letih Friderik še vedno prebiva na Ljubljanskem gradu. Skrbno beleži vse dogodke, saj ve, da bodo nekoč zanimali množice… tako kot dandanes njegove zgodbe iz minulih časov navdihujejo obiskovalce.
Friderik je postal tako slaven, da je dobil svojo pravljico, ki nam jo je ob izidu predstavil njen ilustrator Gorazd Vahen.

Vstopnice Vstopnice

Ogled razstave možen z Grajsko vstopnico.  Pri spletnem nakupu je ugodnost 10% popusta. Psst: Friderika danes najlažje najdete v Grajski trgovini.

Otroci (7-18 let), študentje in upokojenci 7.00 €
Odrasli 10.00 €
Družina: do 2 odrasla in vsaj 1 otrok (7-18 let) 24.00 €
Prihrani s kartico Royal!
Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.