Na vsebino
Festival sodobne avtorske in etno glasbe

Godibodi: Popevke in pravljice & AKA Neomi

02. jun 2022 ob 20:00, Hribarjeva dvorana, Ljubljanski grad

Vstopnina: 9 EUR
Tridnevna festivalska vstopnica: 18 EUR.    

Vstopnica za koncert vključuje povratno vozovnico za vzpenjačo, ki na dan koncerta obratuje do 22.30.

Prodaja vstopnic: prodajna mesta Ljubljanskega gradu, recepcija hostla Celica, spodnja postaja vzpenjače, prek www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim na Petrolovih bencinskih servisih, v poslovalnicah Kompasa po Sloveniji …).

Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je že od leta 2008, od svoje prve izvedbe, sopomenka za kakovostno glasbo ter za celovito koncertno doživetje, ki vseskozi odpira prostor sveži in še ne uveljavljeni slovenski glasbi. Edinstven glasbeni projekt je v minulih letih delovanja pod taktirko Janeza Dovča, vsestranskega glasbenika in umetniškega vodje festivala in v produkciji Ljubljanskega gradu, povezal številne vrhunske slovenske glasbenike.

Letošnja petnajsta izvedba festivala se bo odvila v prvih junijskih dneh s koncerti naslednjih zasedb: Popevke in Pravljice s Klaro Veteršek in Urško Supej, AKA Neomi, Zajtrk, Noreia z Janijem Kovačičem in Lauro Krajnc, Toj'To in Jazoo.  

Prvi festivalski dan se bosta predstavili zasedbi: Popevke in pravljice, AKA Neomi

Popevke in pravljice predstavljata pevka in flavtistka Klara Veteršek in kitaristka Urška Supej, ki sta se spoznali na študiju jazza v Celovcu. Povezuje ju ljubezen do glasbe, pa tudi do slovenske popevke, ki je tesno povezana z jazzom. Skupaj sta ustvarili projekt Popevke in pravljice in v njem začeli igrati kot duo. V projektu sta predstavili zimzelene melodije in priljubljene slovenske skladbe v moderni preobleki za duo. V obdobju skupnega muziciranja sta se začeli spogledovati tudi z avtorsko glasbo, ki jo dodajata vse pogosteje na svoj repertoar. Spomladi 2020 sta z večjo zasedbo glasbenikov, ki sta jo poimenovali Rumejts, v studiu Radia Slovenija (RTV) posneli dve avtorski skladbi. Nastopili sta na različnih festivalih po Sloveniji in Avstriji (OFAK Festival, Stihi ob steni, Festival Lent, Rdeči Revirji, Trebansko poletje, Skuštrane in Bradati, Vierteltöne …).

Zasedba:
Klara Veteršek – vokal, flavta
Urška Supej – kitara
Maša But – vokal, flavta
Grega Skaza – saksofoni
Janez Krevel – kontrabas
Žan Hebar – tolkala, elektronika

Zasedba AKA Neomi je v dobrem desetletju od ustanovitve leta 2011 obredla številne odre. Med drugim je nastopila na festivalih MENT, avstrijskem Waves Vienna, portugalskem Westway Lab ter nizozemskem Eurosonicu. Z Roisin Murphy si je delila oder na njenem ljubljanskem koncertu. Izbrana je bila med talente mreže INES (Innovation Network of European Showcases). Pod imenom Neomi so si v slovenskem prostoru pridobili zveste poslušalce s skladbami, kot so Odpri oči, Čudovito in Poglej. Ko sta po daljšem premoru združila moči avtorica pesmi in pevka Saša Vipotnik ter kitarist in producent Mario Babojelić, je njuno sodelovanje januarja 2020 botrovalo izidu novega albuma z naslovom Beautiful Disasters, ki je požel mnogo priznanj doma in v tujini ter bil med drugim nominiran za zlato piščal v kategoriji album leta. Avtorica nam v pesmih razkriva svoja občutenja o svetu in odnosih ter se ne boji pokazati svoje ranljivosti; poslušalca spusti v svoj intimen prostor in ga s svojim božajočim vokalom ponese k razmišljanju o njegovih lastnih notranjih razkolih. Na koncertu ne bo slišati le melanholičnih pesmi, na noge vas bodo dvignili tudi humorni vložki, živahne melodije in poudarjeni ritmi. V času epidemije so ustvarjalnosti zrasla krila, o tem priča tudi izid tridelne zgodbe o ljubezni. Ljubezen nas namreč sili, da pogosto gledamo preveč od blizu, kar nam onemogoči videti celoto. Vsako pesem zato (v besedilih in vizualno) spremljajo številni drobni detajli, npr. čudoviti, a uveli poročni šopek. Besedila novih skladb, ki sta jih Saša Vipotnik in njena življenjska sopotnica Eva Taja Cimerman ustvarjali med koronskim zaprtjem, so ponovno v domačem jeziku; in v nasprotju z zadnjim albumom, v katerem je ob poslušanju besedil prevladoval občutek nelagodja ali bližajoče katastrofe, prinašajo lahkotnost, veselje in igrivost. Preverjeno estetiko in izrazno moč skladb podpirajo priznani glasbeni virtuozi, ki se v glasbi AKA Neomi ponašajo s subtilnostjo in složnostjo – z nenehnim zavedanjem zvočne prisotnosti drug drugega.  

Zasedba:
Saša Vipotnik – vokal
Mario Babojelić – kitara, klaviature
Igor Matković – trobenta in klaviature
Dejan Slak – basovska kitara, basovski sint
Marko Grubar – bobni

 

Prosimo da spoštujete priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s covidom-19.

Sponzor festivala:

BTC CITY LOGO 2019 CMYK 01

Vstopnice

Dnevna vstopnica 9.00 €
Tridnevna festivalska vstopnica 18.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.