Na vsebino
Festival sodobne avtorske in etno glasbe

Godibodi: Zajtrk, Noreia & Jani Kovačič & Laura Krajnc

03. jun 2022 ob 20:00, Hribarjeva dvorana, Ljubljanski grad

Vstopnina: 9 EUR
Tridnevna festivalska vstopnica: 18 EUR.    

Vstopnica za koncert vključuje povratno vozovnico za vzpenjačo, ki na dan koncerta obratuje do 22.30.

Prodaja vstopnic: prodajna mesta Ljubljanskega gradu, recepcija hostla Celica, spodnja postaja vzpenjače, prek www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim na Petrolovih bencinskih servisih, v poslovalnicah Kompasa po Sloveniji …).

Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je že od leta 2008, od svoje prve izvedbe, sopomenka za kakovostno glasbo ter za celovito koncertno doživetje, ki vseskozi odpira prostor sveži in še ne uveljavljeni slovenski glasbi. Edinstven glasbeni projekt je v minulih letih delovanja pod taktirko Janeza Dovča, vsestranskega glasbenika in umetniškega vodje festivala in v produkciji Ljubljanskega gradu, povezal številne vrhunske slovenske glasbenike.

Letošnja petnajsta izvedba festivala se bo odvila v prvih junijskih dneh s koncerti naslednjih zasedb: Popevke in Pravljice s Klaro Veteršek in Urško Supej, AKA Neomi, Zajtrk, Noreia z Janijem Kovačičem in Lauro Krajnc, Toj'To in Jazoo.  

Drugi festivalski dan se bosta predstavili zasedbi Zajtrk in Noreia & Jani Kovačič & Laura Krajnc

Zajtrk sestavljata Laura Krajnc, »krotilka« violine, vokala in tamburinčka, ter Sven Horvat, »krotilec« kitare, ki včasih tudi kaj zapoje. Oba sta ljubitelja pravljic, zgodb, pripovedk, smešnih anekdot, teatra in ostalih hudih muh, kar vse se prepleta z njunim glasbenim ustvarjanjem. Ker glasbi pustita, da ju pelje kamor želi, sta žanrsko zelo odprta, z določenim žanrom podpreta in ilustrirata emocije ter zgodbe v pesmih. Tako njune skladbe prepletajo folk in etno s punkovskim šansonom, kabarejem, jazzom in bluesom ter popom in rockom v trd, alternativen kantavtorski izraz. Če pa povedano strnemo, je Zajtrk etnošansonski dvojec. Člana zasedbe si prizadevata predvsem za ohranjanje slovenskega jezika v besedilih, ohranjanje družbene kritičnosti in hudomušnosti, avtonomnosti ustvarjanja, dobrega humorja ter vnašanje ljudskega v glasbo. Njuna glasba odseva predvsem zanimanje za človeka ter za njegovo in njeno komično, uporniško, zmedeno, tragično, nesrečno in srečno življenje. Tokrat se jima bosta na odru pridružili še Ines Ljubej na bobnih in Neža Pavlovič s kontrabasom.

Zasedba:

Laura Krajnc – vokal, violina, tamburinček
Sven Horvat – kitara
Ines Ljubej – bobni
Neža Pavlovič – kontrabas


Noreia je petčlanska zasedba izkušenih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, a ne vedno na povsem tradicionalen način. V zadnjem času skupina aktivno spaja »keltsko« tradicijo s svojo lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo, kar ustvarja unikaten in obenem prepoznaven zvok.
Koncert ob izidu albuma Kilt Roberta Burnsa bo pospremil uradni izid albuma, ki so ga izvajalci posneli v živo na enem izmed koncertov v letu 2021. Kilt Roberta Burnsa je vesel in hkrati grenak album škotskih ljudskih in ponarodelih napevov, ki jih je zapisal najznamenitejši škotski pesnik Robert Burns (1759–1796), v slovenščino pa sta jih prestavila Janez Menart ter Jani Kovačič. Gre za pesmi, ki so ponarodele in še danes tvorijo železen repertoar Škotov, tako na koncertnih odrih kot v krčmah. V prvem delu koncerta bodo Noreia, Jani Kovačič in Laura Krajnc zapeli in zaigrali nekaj značilnih škotskih pesmi z Burnsovimi besedili ter nekaj zanimivih škotskih napevov ter instrumentalov. V drugem delu pa bo izvedena znamenita Burnsova kantata Veseli berači (Love & Liberty).
Jani Kovačič je tako dolgo na sceni, da je postal že scena sama. Tokrat se bo z Noreio in Lauro spomnil keltskih korenin in pojasnil, kakšna je tradicionalna škotska jed – haggis.
Laura Betka Krajnc (Duo Zajtrk) se dotika skoraj vseh vej umetnosti: literarne, likovne, performativne in teatralne, največ svojega bistva pa najde v glasbi. Glas je njeno glavno izrazno sredstvo, poprime pa tudi za violino. Z Noreio in Janijem Kovačičem bo odkrivala zgodbe ter hudomušne pripovedke, ovite v keltsko zvočnost.

Zasedba
Ana Novak – violina
Anej Ivanuša – lesena flavta, bouzuki, piščali
Robert Bone – klarinet, piščali, kajon
Stanči Škarja – kontrabas
Gašper Šinkovec – kitara, harmonika
Laura Krajnc – vokal, violina
Jani Kovačič – vokal, kitara


Prosimo da spoštujete priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s covidom-19.

Sponzor festivala:

BTC CITY LOGO 2019 CMYK 01

Vstopnice

Dnevna vstopnica 9.00 €
Tridnevna festivalska vstopnica 18.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.