Humoren pogovorni večer o plemiških rodbinah na naših tleh in v popularni kulturi ter snemanje podkasta Podrobnosti

Habsburžani in drugi plemeniti rodbinarji

17. okt ob 18:00, Grajsko gledališče, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

Habsburžani niso zanimivi zgolj zaradi čeljusti, v katerih bi poslovno priložnost videli številni sodobni centri dentalne medicine, ampak njihova zgodovina skriva vrsto nenavadnih podrobnosti, ki jih bodo iz zaprašenih arhivov in bleščav digitalnega medmrežja skušali izbrskati sodelujoči.

Voditeljema podkasta Podrobnosti Boštjanu Gorencu - Pižami in Anžetu Tomiću se bo v klepetu pridružil Roman Vučajnk, navdušenec nad kronanimi glavami in mojster historičnih evropskih borilnih veščin. Poleg resničnih plemičev se bodo na tapeti znašli tudi modrokrvni iz literature, filmov in televizije, da bi našli tistega, ki si lahko nadene vrhovno krono čudaškosti.


Boštjan Gorenc - Pižama je avtor sLOLvenskih klasikov 1, s plemiškimi rodbinami in gradovi pa se je na veliko srečeval med prevajanjem sage Pesem ledu in ognja Georgea R. R. Martina. Na odrih je trenutno najbolj aktiven s komedijo Brade, pred mikrofonom pa v podkastu Podrobnosti. Svojega gradu (še) nima, modro kri pa je imel nekoč za pet minut, ko se je zbodel z nalivnim peresom.

Anže Tomić vodi mrežo Apparatus. Če podkasti mreže ne bi bili poslušani, bi prav tako govoril v mikrofon, tako pa govori zato, ker ga ljudje poslušajo. V službi je spletni urednik Vala 202.

Roman Vučajnk je nekoč aristokratu ponudil robec, ko se je temu iz nosu ulila kri, in se na svoje oči prepričal o njeni barvi ter o pomenu »nobles obliž«. Bolj kot bolničarska skrb sta ga s fenomenom plemstva povezala prevajalsko delo in ljubiteljska strast do zgodovine, zaradi česar je padel v raziskovanje zgodb o ljudeh z nazivi in rodbinah, ki so v tisoč srednjeveških letih stkale prostrano tapiserijo v fantastičnih barvnih odtenkih. Od Habsburžanov mu je najljubši Karel V. s svojevrstnim pristopom do dvobojevanja, ki je francoskemu kralju precej zmršil perje.


Cena vstopnice:
- odrasli: 6,00 €
- dijaki, študenti, upokojenci: 5,00 €

KUPI VSTOPNICO

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za obisk dogodka priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

Vstopnice Vstopnice

Odrasli 6.00 €
Dijaki, študenti, upokojenci 5.00 €
Prihrani s kartico Royal!
Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.