Na vsebino
Fotografska razstava

Jadran Lazić: Na rdeči preprogi

od 30. jun do 03. sep 2023, od 9:00 do 20:00, Palacij in Stanovska dvorana, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blagajni.

Jadran Lazić, prvi t. i. jugoslovanski paparac, je začel kariero leta 1971 s fotografiranjem Hajduka v rojstnem Splitu in nadaljeval s Charlotte Rampling v Parizu. Svetovno slavo je dosegel, ko mu je na pogrebu sovjetskega predsednika Brežnjeva kljub zastraženemu dostopu uspelo narediti fotografijo pokojnika od blizu, ki jo je Newsweek izbral za fotografijo leta.
 
Lahko rečemo, da ni hollywoodske zvezde in slavne osebe 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ki je ni ujel Lazićev objektiv, od jugoslovanskih Dina Dvornika, Miše Kovača, Suzane Mančić, Dražena Petrovića in mnogih drugih do Jodie Foster, ki jo je kot najstnico pripeljal celo na Hvar, Gillian Anderson, Sylvestra Stallona, Romana Polanskega, Roberta De Nira, Jamieja Foxxa, Abuja Abasa, Johnnyja Deppa, Jean-Clauda Van Damma, Elizabeth Taylor, Davida Bowieja, Biance Jagger, Kirka Douglasa, Sigourney Weaver, Jacka Nicholsona, Carla Pontija, Sofie Loren, Marlona Branda, Richarda Gera ... in še mnogo drugih, ki jih je zbral v bogati dvodelni monografiji z naslovom Jadran Lazić, 50 let fotografije. Izdala jo je založba HAA iz Zagreba. Izvrstne fotografije podkrepijo Lazićevi zapisi, ki ob vsakem posnetku odstirajo zanimive zgodbe iz zaodrja.

Leta 2021 se je ob izidu razkošne dvodelne monografije, ki prikazuje Lazićevo delo na več kot 900 straneh, z razstavo predstavil v Galeriji Fotografija. Tokrat je v prelepem ambientu Ljubljanskega gradu razstavljen še obsežnejši nabor njegovih fotografij, ki jih je v 50-letni karieri posnel na vseh koncih sveta.

Jadran Lazić, ki živi v Los Angelesu in vsako leto vsaj nekaj mesecev preživi na Hvaru, se bo udeležil odprtja svoje razstave v četrtek, 29. junija 2023.

Kuratorka razstave: Barbara Čeferin


Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Galerijo Fotografijo.

GF logo Page 2

 

Sponzor:

Triglav Zascitni+znak Triglav2

Vstopnice

Vstopnice so v prodaji na prodajnih mestih Ljubljanskega gradu, recepciji hostla Celica, spodnji postaji vzpenjače, prek www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim na Petrolovih bencinskih servisih, v poslovalnicah Kompasa po Sloveniji …).

Lahko pa razstavo obiščete tudi z Grajsko vstopnico.

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Odrasli 6.00 €
Odrasli (z vzpenjačo) 8.00 €
Otroci (7-18 let), študentje in upokojenci, skupine nad 15 oseb 4.00 €
Otroci (7-18 let), študentje in upokojenci, skupine nad 15 oseb (z vzpenjačo) 6.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.