Na vsebino
Lesene skulpture v naravni velikosti

Jaslice

od 01. dec 2023 do 02. feb 2024, od 9:00 do 18:00, Kapela Sv. Jurija, Ljubljanski grad

Prvi zapisi o postavljanju jaslic, kakršne poznamo dandanes, so se pojavili leta 1252 v Nemčiji; to so bile oltarne jaslice. Figurice so bile izoblikovane iz lesa in različnih velikosti; pozneje so redovnice začele izdelovati omarne jaslice, ki so bile narejene iz voska, figure pa so bile oblečene v dragocena oblačila. Šele kasneje so se pojavile proste jaslice, za katere je bilo značilno predvsem to, da niso bile več omejene na določeno površino, ampak so se razprostirale po večjem prostoru.

Jaslice je prvič postavil Frančišek Asiški leta 1223, kasneje pa se je ta običaj razširil tudi drugod; za to so skrbeli v glavnem jezuiti. Na Slovenskem so jih prvič postavili leta 1644 v cerkvi sv. Jakoba. Za postavljanje figuric so se odločili predvsem zato, ker so menili, da ljudje na takšen način svete stvari lažje razumejo, si jih predstavljajo in da si bodo tako tudi lažje zapomnili Jezusovo rojstvo. Sprva so jaslice postavljali samo v cerkvah, kasneje pa so verniki ta običaj prenesli tudi v svoje domove.

Jaslice na Ljubljanskem gradu so delo avtorja Mira Rismonda, bolj znanega po izdelovanju ledenih skulptur. Za Ljubljanski grad je izdelal lesene jaslične figure v naravni velikosti.

Za obisk jaslic priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.