Na vsebino
Fotografska razstava

Ljubezen gre skozi želodec

od 22. apr do 13. jun 2021, od 10:00 do 18:00, Galerija »S«, Ljubljanski grad

Slovenija je v leto 2021 vstopila kot Evropska gastronomska regija. Naziv podeljuje Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT).

Stičišče evropskega alpskega, mediteranskega, kraškega in panonskega prostora je botrovalo oblikovanju edinstvene slovenske gastronomske podobe. Ta temelji na vključevanju lokalnih sestavin: od pridelkov s polj in z vrtov do nabranih sestavin s travnikov in iz gozdov, od soli iz jadranskih solin do medu, ki ga nabirajo avtohtone čebele, ter od vina do mineralnih voda, po katerih slovijo naša zdravilišča. Lahko bi dejali, da je raznolika gastronomija del edinstvene in raznolike slovenske kulture.

Mozaik promocijskih aktivnosti v letu Slovenije kot Evropske gastronomske regije dopolnjuje tematska fotografska razstava »Ljubezen gre skozi želodec«.

Bogata muzejska fotografska zapuščina skoraj celotnega 20. stoletja, ki jo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, ohranja številne kulinarične podobe Slovenije: od vsem dobro poznanih slanikovih pojedin in tipičnih slovenskih jedi, kot so kranjska klobasa, idrijski žlikrofi ali potica, vse do nepoznane polžje pojedine. Avtorjem reportažnih fotografij: Marjanu Cigliču, Ediju Šelhausu, Dušanu Gostinčarju, Lojzetu Jerali in Vlastji Simončiču se s svojimi gastronomskimi fotografijami pridružuje večkrat nagrajeni kulinarični fotograf Janez Pukšič. Njegove fotografske kreacije razstavi dodajajo prav posebno piko na i; zaradi nevsakdanje kompozicije tipičnih slovenskih jedi v sodobni izvedbi izjemnih kulinaričnih šefov te dobijo povsem novo podobo.

Cilj razstave je prikazati, da edinstveno slovensko gastronomijo ustvarjajo posamezniki, ki vse od v zemljo položenega semena s svojo ljubeznijo do narave in vseh naravnih danosti omogočajo, da je v Sloveniji kar 24 gastronomskih regij s kar 365 značilnimi ali nosilnimi prepoznavnimi jedmi in pijačami.

Vabljeni, da okusite Slovenijo!

GALERIJSKI LIST>>>

 


Kustosinja razstave: Andreja Zupanec Bajželj

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

logo MNZS

 Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.