Na vsebino
Razstava umetniškega nakita

Martina Obid Mlakar in Nataša Grandovec: Narava Grajskega griča, sobivanja človeka in narave v mestu

od 16. sep 2021 do 09. jan 2022, od 10:00 do 18:00, Peterokotni stolp, Ljubljanski grad

Oblikovalki nakita Martina Obid Mlakar in Nataša Grandovec raziskujeta različne plasti sobivanja človeka in narave na Grajskem griču. Ta odnos je del našega urbanega vsakdana, ki ga doživljamo in nas navdihuje. Razkrivamo ga v urbanih mitih, ljudskih pripovedkah in ob sprehodih. Odkrivamo ga v razpokah, v katere je narava našla svojo pot. Ob tem spoznavamo pomen in lepoto dotika, ki se oblikuje ob sobivanju človeka in narave.

Nakit vabi k detajlu, ki spomni na že poznane zgodbe, ali pa razkriva skrite pomene. V njem so ujete biotske posebnosti Grajskega griča in sledi, ki jih je človek pustil tam. V nakitu oblikovane podrobnosti kažejo na raznolikost zelenega, slikovitega Grajskega griča in pripovedujejo o človeku, ki že dolgo gradi, oblikuje in živi na griču. Avtorici z unikatnimi kosi interpretirata sprehode po kostanjevem drevoredu, zgodbo o vinski trti, odkrivata Fleischmannovo botaniko, stopata v dialog s Plečnikom, se ozirata po zgodovinskih obdobjih ...

Postavitev je zasnovana v kovinskih koritih in steklenih kupolah, ki so nameščeni na tankih kovinskih nožicah. Cikcak postavitev korit je prispodoba za razpoko, iz katere zraste rastlina, ali razpoko v času, ko se spominjamo.


Avtor videa: Aljoša Juhart


Kustosinja razstave: dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine

Avtorici razstave se zahvaljujeta Kovinarstvu Bučar, Aljoši Juhartu – Freedomelements, Alešu Vebru – Lepota lesa, Borutu Ambrožiču, Tonetu Mlakarju in Kulturnemu društvu Galerija GT.

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.