Mogočni varuhi preteklosti: Gradovi na Slovenskem

od 18. apr do 09. feb 2020, od 10:00 do 18:00, Kazemate, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

Gradovi že od nekdaj burijo našo domišljijo. S svojo pomembnostjo in veljavo ter s svojo mogočnostjo in trdnostjo nas ponosno opozarjajo na preteklo vlogo varuhov dežel, mest in meja, pa tudi svojih praviloma plemenitih stanovalcev.
Grajski zidovi varujejo številne zgodbe in legende, ki so se spletle okrog njih in se globoko zasidrale v naši zavesti. Največkrat v razvalinah, le redko ohranjeni ali celo vzdrževani, so srednjeveški gradovi še dandanes sopomenka za tisti odmaknjeni čas, ki ga navadno označujemo z besedo fevdalizem, čeprav so gradovi pravzaprav nastajali le v njegovi zreli dobi, od 11. stoletja dalje do začetka nove dobe, nakar so jih zamenjali v dolinah, na ravnicah postavljeni udobnejši dvorci.
Osrednja tematska razstava Ljubljanskega gradu v letu 2019 Slovenijo prikazuje kot deželo gradov. Razstava z izpostavitvijo petih slovenskih gradov in z njimi povezanimi osebnostmi, ki so zaznamovale našo preteklost, ter z raznolikim fotografskim gradivom in maketami osvetljuje bogato zapuščino, ki so jo gradovi skozi stoletja ohranjali.
Razstava je posvečena spominu dr. Ivana Stoparja, umetnostnega zgodovinarja, konservatorja in kastelologa, ki je s svojim večdesetletnim izvirnim in strastnim delom slovensko grajsko dediščino znova približal ljudem.
Avtorska skupina: dr. Igor Sapač, Marko Brunskole, Helena Türk, Petra Kučič, Andreja Dular
Sodelovanje pri razvoju koncepta in oblikovanje razstave: Sanja Jurca Avci s sodelavcem Tomažem Budkovičem
Grafično oblikovanje razstave: Dolores Gerbec

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

Strokovni vodeni ogled razstave s kastelologom dr. Igorjem Sapačem, Kazemate, ob 18.00:
- 5. junija in 23. oktobra
Humorna pogovorna večera, Grajsko gledališče, ob 18.00:
- 17. oktobra: Habsburžani in drugi plemeniti rodbinarji, o plemiških rodbinah na Slovenskem in v popularni kulturi z Boštjanom Gorencem - Pižamo, Anžetom Tomićem, Romanom Vučajnkom;
- 14. novembra: Gradovi, donžoni, bastije in bergfridi, o zgodovini Ljubljanskega gradu in drugih gradov, o dejanskih, literarnih in filmskih gradovih z Boštjanom Gorencem - Pižamo, Anžetom Tomićem in Hano Stupica.

Vstopnice Vstopnice

Odrasli 6.00 €
Otroci (7–18 let), študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb 4.00 €
Prihrani s kartico Royal!
Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.