Na vsebino
11. Grajski dnevi

Srednjeveški tabor in dan odprtih vrat

22. maj od 9:00 do 20:00, Ljubljanski grad

Nedeljsko dogajanje v sklopu Grajskih dni bo popestril srednjeveški vrvež v Grajskem parku. Z viteškimi dvoboji, s plesnimi nastopi v maniri evropskih dvorov iz 14., 15. in 16. stoletja ter s predstavitvijo veščin obrtnikov iz tistega časa bomo pričarali pravo srednjeveško vzdušje. Poleg viteških turnirjev in praznovanj je bilo v srednjem veku zelo priljubljeno tudi sokolarstvo; to je razlog, zakaj se sokola v povezavi z viteštvom drži sloves neustrašne, plemenite in zveste ptice. Te izjemne in veličastne ujede bodo tokrat zavladale nebu nad grajskimi zidovi ter pričarale nepozabno doživetje, ki ne bo nikogar pustilo ravnodušnega.

Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v srednjeveških družabnih igrah in spretnostnih, kot so lokostrelstvo, mečevanje, met sekiric ipd. Za glasbo bo poskrbela skupina Gallenberg Vagantes, za šaljivo razpoloženje pa žonglerska skupina Čupakabra, Teater Cizamo in Arbadakarba. Prava paša za oči bodo animatorji Ljubljanskega gradu, oblečeni v srednjeveške kostume, in grajska maskota, podgana Friderik; sprehajali se bodo med obiskovalci in še dodatno popestrili srednjeveško dogajanje.

Na ta dan bomo na široko odprli grajska vrata in omogočili obiskovalcem brezplačen ogled Ljubljanskega gradu, vključno z Razglednim stolpom, Virtualnim gradom, stalno razstavo Slovenska zgodovina in Lutkovnim muzejem.

PROGRAM:

9.30 Slavnostno odprtje pred cesarjem Friderikom III. Habsburškim in njegovo ženo Elenoro Portugalsko,
9:45 Zmajev zajtrk, predstava – žonglerska skupina Čupakabra,
10:00 Nastop sokolarjev – sokolarska skupina sv. Bavona, Grajsko dvorišče,
11:00 Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola, vodeni ogled za odrasle v slovenščini in angleščini, Ljubljanski grad*, - ZASEDENO!
11:00 Obrambni zid – Viteški red sv. Nikole,
11:15 Vitezova vrnitev domov – nastop skupine Red kraljevega orla,
11:45 Viteški turnir – nastop KD igralske skupine viteza Gašperja Lambergarja,
12:15 Viteška šola – KUD Klati vitez,
12:45 Plesni nastop – KUD Galliarda,
13:00 Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola, vodeni ogled za odrasle v slovenščini in angleščini, Ljubljanski grad*, - ZASEDENO!
13:15 Iskanje cekinov – Društvo vitezi otoški,
13:45 Obrambni zid – Viteški red sv. Nikole,
14:10 Sladka pojedina, predstava – žonglerska skupina Čupakabra,    
14:30 Slavnostni sprevod in poklon cesarju Frideriku III. Habsburškemu in njegovi ženi Eleonori Portugalski,
15:00 Turški sultan na Ljubljanskem gradu – nastop KD igralske skupine viteza Gašperja Lambergarja,
15:30 Predstavitev mečevalskih tehnik – Red kraljevega orla,
15:45 Plesni nastop – KUD Galliarda,
16:00 Poslednja bitka – nastop skupine Viteški red sv. Nikole,
16:30 Nastop sokolarjev – Sokolarska skupina sv. Bavona, Grajsko dvorišče,
17:30 Ognjeni meč – nastop KD igralske skupine viteza Gašperja Lambergarja.

Sodelujoči: KD igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja, Sokolarska skupina sv. Bavona, Viteški red sv. Nikole, Društvo vitezi otoški, Srednjeveška skupina Celjani, Srednjeveško društvo Red kraljevega orla, Druščina Zlate ostroge, KUD Klati vitez, KUD Galiarda, žonglerska skupina Čupakabra, Teater Cizamo, Gallenberg Vagantes, KD BB teater, Manufaktura mojster Janez, bralka z dlani Kirada, Arbadakarba in animatorji Ljubljanskega gradu.

Na ta dan lahko torej v Grajskem parku obiščete srednjeveški tabor (9.30 - 18.00), se udeležite ustvarjalne delavnice izdelovanja srednjeveških torb ali pa se pridružite vodenemu ogledu Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola (za odrasle, v slovenščini in angleščini) ob 11.00 in 13.00.

* Število udeležencev vodenih ogledov je omejeno. Brezplačne vstopnice zanje bodo na voljo od ponedeljka, 16. 5. 2022, do zapolnitve prostih mest na prodajnih mestih Ljubljanskega gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu. Posameznik lahko prevzame do štiri brezplačne vstopnice.

Za obisk posameznih dogodkov v sklopu 11. Grajskih dni priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. V času Grajskih dni velja enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.