Na vsebino
10. Grajski dnevi

Srednjeveški tabor in dan odprtih vrat

05. sep od 10:00 do 18:00, Ljubljanski grad

Nedeljsko dogajanje v sklopu Grajskih dni bo popestril srednjeveški vrvež v Grajskem parku. Z viteškimi dvoboji, s plesnimi nastopi v maniri evropskih dvorov iz 14., 15. in 16. stoletja ter s predstavitvijo različnih poklicev in veščin obrtnikov iz tistega časa bomo pričarali pravo srednjeveško vzdušje. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v srednjeveških družabnih igrah in spretnostih, kot so lokostrelstvo in mečevanje ter met sekiric, se fotografirali na mučilnem kolesu ali v kladi ipd. Za glasbo bo poskrbela skupina Gallenberg Vagantes, za šaljivo razpoloženje pa žonglerska skupina Čupakabra, Teater Cizamo in Arbadakarba – ZUM Kreativa. Prava paša za oči bodo animatorji Ljubljanskega gradu, oblečeni v srednjeveške kostume, in grajska maskota, podgana Friderik, ki se bodo sprehajali med obiskovalci in še dodatno popestrili srednjeveško dogajanje.

Na ta dan bomo na široko odprli grajska vrata in ponudili obiskovalcem brezplačen ogled Ljubljanskega gradu, vključno z Razglednim stolpom, Virtualnim gradom, stalno razstavo Slovenska zgodovina in Lutkovnim muzejem.

PROGRAM:

10.00 Pravljična dogodivščina z vitezom Erazmom in Friderikom, grajsko podgano, pod mostom v Obrambnem jarku
11.00 Slavnostno odprtje pred cesarjem Friderikom III. Habsburškim in njegovo ženo Eleonoro z nastopom zmagovalne sobotne skupine,
11.30 Sprevod in poklon cesarju, viteški turnir – KD igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja in plesni nastop – KUD Galiarda
12.00 Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola, vodeni ogled za odrasle, v slovenščini in angleščini, Ljubljanski grad*
12.15 Viteški dvoboj – Red kraljevega orla
12.30 Iskanje cekinov – Društvo vitezi otoški
13.00 Gorenjskega lipicanca zgodba, predstava – žonglerska skupina Čupakabra
13.15 Od paža do viteza – nastop KD igralske skupne viteza Gašperja Lambergarja
13.30 Viteška šola – KUD Klati vitez
14.00 Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola, vodeni ogled za odrasle, v slovenščini in angleščini, Ljubljanski grad*
15.00 Poklon cesarju, Turki ugrabijo princeso – nastop KD igralske skupine viteza Gašperja Lambergarja
16.00 Plesni nastop – KUD Galiarda
16.15 Viteški dvoboj – Red kraljevega orla
16.30 Viteška šola – KUD Klati vitez
17.00 Žabec in princesa, predstava – žonglerska skupina Čupakabra
17.15 Grajske zgodbe, Gledališče kamišibaj – Hiša otrok in umetnosti.

Sodelujoči: KD igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja, Društvo vitezi otoški, Srednjeveška skupina Celjani, Srednjeveško društvo Red kraljevega orla, Druščina Zlate ostroge, KUD Klati vitez, KUD Galiarda, žonglerska skupina Čupakabra, Teater Cizamo, Gallenberg Vagantes, KD BB teater, Manufaktura mojster Janez, bralka z dlani Kirada, Arbadakarba – ZUM Kreativa in animatorji Ljubljanskega gradu.

Na ta dan lahko v Grajskem parku obiščete srednjeveški tabor (10.00–18.00), se udeležite ustvarjalne delavnice izdelovanja čepic dvornih norčkov (10.00–16.00) ali pa se pridružite vodenemu ogledu Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola (za odrasle, v slovenščini in angleščini) ob 12.00 in 14.00.

*Število udeležencev na vodenih ogledih je omejeno. Brezplačne vstopnice zanje bodo na voljo od 30. 8. 2021 dalje do zapolnitve prostih mest na prodajnih mestih Ljubljanskega gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu. Posameznik lahko prevzame do štiri brezplačne vstopnice.

Vsi radovedni, lačni in željni viteškega in cesarskega življenja vljudno vabljeni!

Za obisk posameznih dogodkov v sklopu 10. Grajskih dni priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. V času Grajskih dni velja enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Izvedbo Grajskih dni bomo prilagodili veljavnim ukrepom, povezanim z epidemijo virusa covid-19.

V primeru dežja bodo Grajski dnevi odpadli. Obvestilo o tem bomo objavili na spletni in FB strani Ljubljanskega gradu.

Za obisk kulturnih prireditev morajo osebe izpolnjevati enega od treh pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Uporaba zaščitnih mask je obvezna.

Sponzor:

Triglav Zascitni+znak Triglav2Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.