Na vsebino
Koncert

SWR ExperimentalStudio na sledi Luthra

28. maj ob 19:30, Hribarjeva dvorana, Zgornji lapidarij, Peterokotni stolp, kapela sv. Jurija, Ljubljanski grad

VSA PROSTA MESTA SO ŽE ZASEDENA! 

Martin Luther je širil duh reformacije in s svojim prevodom Biblije omogočil bralcem bolj ozaveščen stik z bogom. V svojem prevajalskem delu je prisluhnil ustom preprostih ljudi in s tem odločilno prispeval k razvoju nemškega jezika. Projekt Luther/Trubar umešča Luthra v kontekst evropske reformacije in ga primerja s Trubarjem. Osem Luthrovih besednih zvez, kot sta npr. V prah se povrneš … in Vse ima svoj čas …, ter Trubarjeve pesnitve predstavljajo izhodišče glasbenega raziskovanja, na katerega so se podali komponisti Uroš Rojko, Vito Žuraj, Iris ter Schiphorst, Mark Andre, Detlef Heusinger, Petra Strahovnik in Luka Juhart. Glasbeni razširitvi razstave o Luthru, ki tematizira Luthrove besede prah, delo, roka, kruh itd., v izvedbi ansambla Experimental in SWR Experimentalstudia bo mogoče prisluhniti na štirih prizoriščih Ljubljanskega gradu. Besedne zveze, kot je Gledati usta, so razumljene dobesedno; komponistu Urošu Rojku pomenijo navdih za transformacijo klarineta in njegove kompozicijske teksture. Iris ter Schiphorst je položila roko na pavke in v lapidariju postavila instalacijo iz pločevine. Detlef Heusinger besedam delo, človek in pesek doda rdečo nit in svoje »Crossroads ML« kontrastira s skladbami zasedb Blind Faith in The Who ter Davida Bowieja. Skladbe »Presence of the Lord«, »Behind blue eyes« in »Space Oddity« so subtilno prirejene besedam delo, človek in pesek, »Space Oddity« pa predstavlja posebno vrsto vnebovzetja. Po besedah Detlefa Heusingerja Crossover na tem mestu osvobaja spiritualno iz nezavednega.

 

Ansambel Experimental

Detlef Heusinger, glas, E-kitara

Adrian Ignjatović, deški sopran

Luka Juhart, harmonika

Sven Kestel, E-bas, zvočna realizacija

Rei Nakamura, klavir, klaviatura 

Uroš Rojko, klarinet

Esther Saladin, violončelo

Klara Tomljanovič, kitara

Olaf Tzschoppe, tolkala

 

Realizacija žive elektronike:

SWR Experimentalstudio

Joachim Haas, Dominik Kleinknecht, Julian Langwiesner, Lukas Nowok, Maurice Oeser, zvočna realizacija

 

V sodelovanju z Goethe Institutom v Ljubljani in SWR Experimentalstudiom Freiburg.

 150pxgruen claim h3150pxLogo Exp3150pxLutherTrubar logotype01 TomatoKosir3

Koncert je del projekta Luther in slovenski protestanti.

Predsednik častnega odbora v počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Za obisk koncerta priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

*Prevzem vstopnic: prodajna mesta Ljubljanskega gradu, spodnja postaja vzpenjače. Število brezplačnih vstopnic je omejeno.

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.