Na vsebino
Fotografska razstava

Trenutki - Uli Weber

od 01. jul do 04. sep 2022, od 9:00 do 20:00, Palacij in Stanovska dvorana, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

Kaj je fotografska umetnost? Meni pomeni trenutek ljubezni. Očitno je, da ima Uli Weber, čigar opus visi na teh stenah, svoje subjekte rad. Vidi se, da njegova strast in fasciniranost s pravim prikazom subjekta – naj gre za portrete slavnih ali svetova konjskih in avtomobilskih dirk – ne poznata meja.

Kot nežna duša Uli izvabi trenutke, ki so pogosto nenačrtovani in jih drugi ne vidijo. Nihče in nič ne uide njegovim lečam. Pot do popolnosti je brez konca, a Uli je eden redkih fotografov, ki se mu približa, kar priznavajo tudi drugi. Njegov opus so opazili v številnih revijah, od Vogua do revije GQ, od Sunday Timesa do La Repubblice, razstavljen pa je bil v velikih muzejih, od Muzeja Viktorije in Alberta do galerije Saatchi. Karierno je danes enako močan, kot je bil pred več kot 25 leti, ko je posnel svojo prvo naslovnico s Stingom v rdečem krznenem plašču Katharine Hamnett.

Še vedno sem enako navdušena nad njegovim talentom, kot sem bila, ko sem ga prvič spoznala. Upam, da vam bo s podobami, ki jih danes deli z vami, prinesel toliko veselja, kot ga vedno prinese meni.

Kustos razstave: Chloe Beeney

 

BIOGRAFIJA

Uli Weber, fotograf svetovnega slovesa, se je rodil v nemškem Ulmu. Po študiju fotografije v Rimu se je preselil v London. Znan je predvsem po svojih portretih in umetniških delih – njegove fotografije cenita obe javnosti.  
Razstavljal je v nekaterih najpomembnejših muzejih, kot sta Muzej Viktorije in Alberta ter viktorijska narodna galerija v avstralskem Melbournu, a tudi na prestižnih londonskih lokacijah, kot so dražbena hiša Christie’s, galerija Saatchi in Maison Assouline.

Po besedah Ivana Shawa, mednarodnega kritika in nekdanjega fotografskega urednika ameriške revije Vogue, je mogoče Ulija Webra po spretnosti in umetniški tehniki primerjati z mojstri velikega slovesa, kot sta Henri Cartier-Bresson in August Sander, v smislu tako občutljivosti kot skupne umetniške dediščine.
Uli Weber se je poklica priučil v Italiji, pri tem pa razvil sposobnost, da odkrije dramatično intenzivnost z jezikom, ki združuje skrivnostnost, romantičnost in glamur.
Uspeh je dosegel s sodelovanjem z več prestižnimi revijami, kot so Vogue, Marie Claire, Elle in GQ. V evokativni fotografski knjigi Portraits (Portreti), ki jo je izdala založba Skira leta 2010, je ovekovečil obraze znanih osebnosti šovbiznisa in zvezde, kot so Jeremy Irons, Robbie Williams, Keira Knightley, Kylie Minogue, Hugh Grant, Kate Moss, Lily Cole, Daniel Radcliffe in Boy George, ter velikih imen iz sveta arhitekture in oblikovalstva, kot sta Achille Castiglioni in Oscar Niemeyer; temu pa so sledile razstave v Londonu, New Yorku, Milanu itd.

Leta 2014 je Uli Weber na povabilo vojvode Richmondskega svoj umetniški jezik preusmeril z modne ikone Kate Moss na obraz avtomobilskega prvaka sira Sterlinga Mossa. Tako je nastal Goodwood Revival (Goodwoodski preporod), nagrajeni fotografski projekt, ki z evokativnimi podobami pripoveduje o najbolj ekscentrični dirki starodobnikov, ki vsako leto poteka v angleškem Zahodnem Sussexu, in sicer na posestvu Goodwood v lasti vojvode Richmondskega, ki je tudi napisal predgovor. V knjigi Goodwood Revival, ki jo je založila Skira leta 2014, sledile pa so razstave v Londonu, Milanu in Lecceju, se je Uli Weber pogumno podal v prefinjeno in ekskluzivno eleganco avtomobilskih dirk.

Fotografovo naslednje delo, The Allure of Horses (Draž konjev), ki ga je izdala založba Assouline leta 2018, bralke in bralce popelje na edinstveno pot raziskovanja tesnega odnosa med človekom in konjem. Posnetki iz knjige so bili leta 2019 razstavljeni v Londonu in Milanu.
The Allure of Horses je plod dolgega in trdega dela, ki je trajalo pet let. Weber s svojimi podobami preučuje konje in jahače v okoljih, ki jih Britanci močno spoštujejo: od menjave straže v kraljevi konjeniški enoti do vznemirjenja pri igranju pola.
 
Leta 2019, ko se je fotograf podal še globlje v ta svet, je izdelal serijo portretov igralcev pola za trgovino Hackett London, ki je bila nato razstavljena v londonski dražbeni hiši Christie’s in prodana na dražbi za dobrodelne namene.

Zdaj pri delu raziskuje nove meje, ki zadevajo še neopisane krajine, prepričljive podrobnosti in skrito lepoto, ki zapeljuje.

 

Sponzor:

Zavarovalnica Triglav LOGO Vertical CMYK2

Vstopnice

Prodaja vstopnic od 1. 7. 2022: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače na Krekovem trgu, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si

Za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost.

Odrasli 6.00 €
Odrasli (vključena vzpenjača) 8.00 €
Otroci (7–18 let), študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb 4.00 €
Otroci (7–18 let), študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb (vključena vzpenjača) 6.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.