Na vsebino
Fotografska razstava

Vlastja Simončič: Iskanje Človeka

od 20. maj do 21. jun 2020, od 10:00 do 18:00, Galerija "S", Ljubljanski grad

Vladimir Simončič - Vlastja (1911–2000) je bil mednarodno priznan mojster fotografije ter velja za enega izmed začetnikov slovenske reportažne, gledališke, medicinske in eksperimentalne fotografije. Neutrudnemu fotografskemu pedagogu in organizatorju fotografskih razstav, publicistu ter sooblikovalcu podobe sodobne slovenske fotografije se Muzej novejše zgodovine Slovenije tokrat poklanja s tematsko razstavo njegove portretne fotografije.

Usoda je Vlastjo preusmerila od vojaške kariere ter ga za kratek čas zadržala pri slikovnem sooblikovanju povojnih časnikov in revij Tovariš, Slovenski poročevalec, Ljudska pravica, Naša žena, Tedenska tribuna, Ljudska pravica, Borba in drugih. Opus Vlastjeve portretne fotografije, nastale v njegovem viharnem novinarskem obdobju, prikazuje tako pomembne figure iz sfer političnega, gospodarskega in kulturnega življenja kot neimenovane posameznike. Večina fotografij je bila vključena v objavljene časopisne fotoreportaže. Teh se je fotograf lotil najprej peš, nato s službenim kolesom, kasneje pa so mu avtobusne linije približale tudi odmaknjene slovenske kraje. Neverjetna fotoreporterska vnema ni popustila vse do usodnega Miklavževega dne v letu 1949, ko so ga v uredništvu Slovenskega poročevalca zaradi obtožb o izdaji domovine aretirali pripadniki tajne policije. V uredništvo se je vrnil po preteku pol leta, psihično strt in z opravičilom zaradi pomote. Obseg njegovih objavljenih fotoreportaž se je sicer postopno zmanjševal, navdušenje nad fotografijo pa ni pojenjalo – prej nasprotno.

Leta 1956 se je umaknil iz novinarskega sveta ter začel delovati kot fotograf dokumentarist na medicinskem področju. Še naprej je premikal meje v fotografiji, ko je izumil starogram. Simončičevo garaško delo je na polju slovenske vizualne kulture pustilo neizbrisen pečat ter ni ostalo neopaženo. To so potrdile domače, predvsem pa tuje nagrade in priznanja. Vlastja Simončič se uvršča med vodilne slovenske socrealistične fotografe, kar izraža tudi motivika fotografij na razstavi

 

Kustosinja razstave: Katarina Jurjavčič

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

logo MNZS

 

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.