Na vsebino
Jazz Club Ljubljanski grad

WIYAALA

29. sep 2023 ob 20:00, Skalna dvorana, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blagajni.

Wiyaala je večkrat nagrajena glasbenica iz kraja Funsi v severozahodni Gani in je ena največjih zvezd afriške glasbene scene. Njeno ustvarjanje povezuje zahodnoafriško tradicionalno glasbo in sodobno afropop glasbo. Včasih jo primerjajo z Osibiso in Angelique Kidjo. Ime Wiyaala v pevkinem maternem jeziku sissala pomeni »tista, ki poskrbi za to, da so stvari narejene«. Zvezdnico poznajo tudi pod psevdonimom »levinja Afrike«. Za njene koncerte je značilna nalezljiva pozitivna življenjska energija, ki občinstvo vedno navduši in navda z ljubeznijo. Njen prepoznavni znak so pisani in umetelno okrašeni kostumi, ki jih ustvarja sama, njena želja pa je avtentično prikazati afriško življenje in kulturo. Leta 2014 je bila prva ganska glasbenica, ki je posnela in izdala glasbo v jeziku sissala, ki ga govorijo v severni Gani. Istega leta je navdušila voditeljico medijske hiše BBC Rito Ray v okviru programu »Global Beats« (svetovni ritmi).

Wiyaala je v svoji vasi zgradila umetniško središče, hišo za goste in restavracijo. Tam prireja festivale in dogodke, ki povezujejo njeno skupnost in spodbujajo vaške otroke k ustvarjanju, da bi si okrepili samozavest.

Do zdaj je Wiyaala prejela priznanja Womada UK, Iger Commonwealtha leta 2018 in Afriške unije. Njen najnovejši dosežek je bil sprejem med nove člane  akademije Grammy leta 2022. Nastopila je na številnih festivalih po Evropi.

Na turneji po Evropi leta 2019, ki jo je začela v Ljubljani, se je Wiyaala povezala z nekaterimi najboljšimi glasbeniki slovenske glasbene scene. Skupaj so oblikovali projekt YagaYaga, ki temelji na t. i. afroameriški fusion glasbi in je njeni glasbi dal nove razsežnosti. Pod imenom Wiyaala in YagaYaga bend so nastopili na številnih festivalih po vsej Evropi, kot so: Welcome To The Village (Nizozemska), Riddu Riddu (Norveška) in Afro Pfingsten (Švica).


Zasedba:
Wiyaala – vokal, tolkala
Miha Petric – električna kitara
Nejc Škofic – klaviature, vokal
Jošt Lampret – basovska kitara
Žiga Kožar – bobni
Lazaro Zumeta – tolkala

Glasbena zvrst: afrobeat


Jazz Club Ljubljanski grad je odprt od 19.00 do 23.00, glasbeniki nastopijo ob 20.00.

Sponzor:
Triglav Zascitni+znak Triglav2

Vstopnice

Vstopnina: 9 EUR

Prodaja vstopnic: prodajna mesta Ljubljanskega gradu, recepcija hostla Celica, spodnja postaja vzpenjače, prek www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim na Petrolovih bencinskih servisih, v poslovalnicah Kompasa po Sloveniji …).

Na dan koncerta je vstopnice mogoče kupiti v Vstopnem paviljonu in na spodnji postaji vzpenjače do 20.45. Vstopnica za koncert vključuje povratno vozovnico za vzpenjačo, ki na dan koncerta obratuje do 23.00.

9.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.