Na vsebino
Tematska razstava

Za devetimi gorami

od 01. jan do 04. jul 2021, od 9:00 do 20:00, Kazemate, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blagajni.

Slovensko pripovedno izročilo.

Ljudje svoja opažanja in doživljanja že od nekdaj tkemo v zgodbe. Z zgodbami se kratkočasimo, zabavamo, razlagamo, prenašamo izkušnje in modrost, vzgajamo in se odzivamo na družbene spremembe. Slovenci imamo bogato pripovedno izročilo, med našimi predniki je krožilo nešteto pravljic in povedk. Poglejmo, kako so živele in kako živijo danes.

Osrednja tematska razstava na Ljubljanskem gradu je v letu 2020 posvečena slovenskemu pripovednemu izročilu. Osvetljuje ga korak za korakom: s pomočjo odlomkov iz pravljic, ilustracij, fotografij, razlag, predmetov in malih pravljičnih svetov. Odraslim omogoča, da se poglobijo v način obstajanja pripovednega izročila, otrokom pa, da zlezejo v lonček Mojce Pokrajculje ali se poigrajo s frnikolami povodnega moža. V enih in drugih želi prebuditi željo po dobrih starih zgodbah. Naši predniki so priložnosti za pripovedovanje našli povsod, kjer se je srečalo več ljudi. Zgodbe so jim pomagale, da so se med seboj poslušali in povezovali ter bolje razumeli sebe in druge. To možnost nam ponujajo tudi danes.

Na prvi pogled se zdi, da ljudske pripovedi govorijo o nekdanjih časih. V resnici pa so tako mnogoplastne, da lahko v vsakem času povedo kaj novega. Govorijo o vprašanjih, ki so brezčasna, o iskanjih vsakega izmed nas. »To je arheologija duha,« je o njih rekla Kristina Brenkova, »to je brezkončno bogastvo.« Razstava Za devetimi gorami izpostavlja lepoto, moč, pestrost in vitalnost slovenskega pripovednega izročila.

»Še po tej poti stopim,« je rekel nazadnje, »tu nisem šel še nikoli. Morda bom imel srečo in jo le najdem, rožico. Ena bo dovolj, pa naj bo majhna ali velika.«
Odlomek iz pravljice Dekle, ki je hotelo rožico, povedala Tina Vajtova, posnel Milko Matičetov


Avtorici razstave: Anja Štefan, Irena Matko Lukan
Sodelovanje pri razvoju koncepta in oblikovanje razstave: Sanja Jurca Avci s sodelavcem Tomažem Budkovičem
Grafično oblikovanje razstave: Dolores Gerbec
Izbor likovnih podob: Sanja Janša, Pavle Učakar
Koordinacija izvedbe razstave: Marko Brunskole, Andreja Dular, Helena Türk, Petra Kučič

 

Sponzor:

Zavarovalnica-triglav.png 

 

Vstopnice

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače na Krekovem trgu, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si

Za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost.

Odrasli 6.00 €
Odrasli (vključena vzpenjača) 8.00 €
Otroci (7–18 let) študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb 4.00 €
Otroci (7–18 let) študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb (vključena vzpenjača) 6.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.