Na vsebino
Humoren pogovorni večer

Jedi časov – časi jedi: Za kaj so te vilice?

13. dec 2022 ob 17:30, Hribarjeva dvorana, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blagajni.

Ljudje smo že od nekdaj radi kaj dobrega pojedli in popili. Prehranjevalne navade in bonton za mizo pa so se skozi stoletja zelo spreminjali in vsako zgodovinsko obdobje je tudi z vidika kulinarike edinstveno.

V sodelovanju s prof. dr. Svetlano Slapšak bomo v sklopu v sklopu jesenskega cikla na kulinaričnem popotovanju skozi čas raziskovali najrazličnejša kulinarična področja: od vrhunske francoske kulinarike do preprostih jedi na žlico za rešetkami grajske kaznilnice in drugih jedi iz 19. stoletja; za konec pa smo prihranili predavanje o pregrešnih slasteh, kar nas bo popeljalo v 20. stoletje.

Jesenski cikel predavanj bomo na koncu začinili še s humornim pogovornim večerom z Boštjanom Gorencem – Pižamo, Anžetom Tomićem in Boštjanom Napotnikom, ko bodo na meniju najbolj nenavadne jedi ter bomo obravnavali človeške prehranjevalne navade.

Cikel kulinaričnih dogodkov smo poimenovali Jedi časov – časi jedi po istoimenski knjigi, ki smo jo v lani, ko je Slovenija nosila naziv evropska gastronomska regija 2021, pripravili v sodelovanju s priznanim slovenskim etnologom dr. Janezom Bogatajem.
Ljubljana, Ljubljanski grad in kulinarika: skupna miza že stoletja! Zato: dober tek in na zdravje!

ZA KAJ SO TE VILICE?

Kaj so jedle meščanske družine in kaj so morali goltati v jetniških celicah? S čim si je močil grlo Ivan Cankar, ko je ždel v ječi na Ljubljanskem gradu? Kdo je k nam zanesel francosko solato? Če česa ne bomo vedeli, se bomo delali francoze. Nato pa si privoščili leteče žgance.

Boštjan Gorenc – Pižama je avtor knjižne uspešnice sLOLvenski klasiki 1, komik in sovoditelj podkasta Danes praznuje. V pripravljanju hrane uživa skoraj toliko kot v njenem uživanju.

Anže Tomić je sovoditelj podkasta Odbita do bita in človek, ki je pri šestintridesetih prvič gledal Harryja Potterja. S Pižamo.

Boštjan Napotnik še vedno kdaj kaj pove na Radiu Študent, v Mladini tedensko popisuje vtise iz slovenskih gostiln, kar skuha v domači kuhinji, objavlja na blogu kruhinvino.com in v kuharskih knjigah, v službo pa hodi v agencijo Futura, kjer snuje oglaševalske kampanje.

Ob nakupu vstopnice za dogodek iz cikla Jedi časov – časi jedi prejmete 10-odstotni popust ob nakupu: knjige Jedi časov – časi jedi, ki jo je napisal Janez Bogataj, kuharske recepte pa so prispevali Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Luka Jezeršek in Ana Šušteršič (Gostilna na gradu in Grajska kavarna), ter kakovostnega rdečega vina rdečegrajc – zweigelt iz Grajskega vinograda.

Da ne bi zamudili naslednjega dogodka, vam svetujemo, da se prijavite na e-novice.

Vstopnice

Cena vstopnice: 7 EUR

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za obisk dogodka priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

7.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.