Na vsebino
Julia Kaja Hrovat in Janja Videc

Žalik žene

od 09. jun do 09. okt 2022, od 9:00 do 19:00, Galerija "S", Ljubljanski grad

RAZSTAVA TRAJNOSTNEGA OBLIKOVANJA

Kreativni proces oblikovalcev je pogosto javnosti skrit, prikrit ali neznan. Je proces, ki lahko traja več tednov, mesecev ali celo let. Proces, ki je kot identiteta vedno v nastajanju in vedno v razvoju, odkrivanju novega. Skozi proces ustvarjanja oblikovalci spoznamo globino svoje duše, se raziskujemo in skupaj s procesom rastemo.

Razstavo »Žalik Žene« sta soustvarili modni oblikovalki Julia Kaja Hrovat in Janja Videc. Odstirata nam vpogled v kreativni proces nastajanja kolekcije oblačil in s tem dovoljujeta, da vstopimo v njun kreativni svet. Oblikovalki poleg trajnostnega pristopa povezuje črpanje navdiha iz slovenske nesnovne kulturne dediščine. Tokrat sta si za izhodišče postavili skupno zgodbo o žalik ženah, ki jih vsaka interpretira skozi svoje oči. Čarobna bajeslovna bitja so v ljudskih pripovedkah dobre vile, ki živijo v votlini, imajo lepe dolge lase in so od glave do peta oblečene v belo; ta barva v staroslovanski kulturi predstavlja barvo žalovanja in hkrati vnovičnega rojstva. Žalik žena se pokaže takrat, ko jo človek najbolj potrebuje.

»Na Ostrem Vrhu, kder se je utrgala skala, prikaže se votlina – zijalka. V votlini so se kmalu naselile blagotvorne Žalik-žene. V votlini so imela Žalik-žene neizmerno lepa bivališča, okrašena z zlatom in dragimi kameni. Vendar ni bilo nobenemu človeku dovoljeno priti v one krasne prostore, še manje, da bi si kaj odnesel.« (ljudska pripoved, zapisal Fr. G . Podkrimski)

žálik žêna - žálik žêne ž (á, é)
etn., po ljudskem verovanju mladi ženski podobno bitje s čarovno močjo, ki pomaga ubogljivim radodarnim ljudem in muči vanj zaljubljene moške: v nedostopnem skalovju so živele žalik žene; zaljubiti se v žalik ženo / bele žalik žene (SSKJ)

JKH identity je trajnostno naravnana blagovna znamka, ki jo ustvarja Julia Kaja Hrovat. Prek sodobnih interpretacij in avtorskih vzorcev govori o zgodbah in simbolih slovenske kulturne dediščine. V ospredje pa postavlja eleganco in udobje tako v kroju kot v kvalitetnih in naravnih materialih.

Witches Sisterhood ustvarja Janja Videc. Skozi svoje delo raziskuje ženske arhetipske like, njihove zgodbe pa z namenom opolnomočenja žensk subtilno vpleta v svoja oblačila. Poudarek daje visokokakovostnim trajnostnim materialom in občutkom, ki se porajajo ob dotiku tkanine na koži. Za naše prednice so imela oblačila magični pomen, kar Witches Sisterhood znova obuja.


Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.