Na vsebino

Izza grajskih rešetk

V ječe, celice in samice Ljubljanskega gradu so od nekdaj zapirali različne prestopnike. Načini kaznovanja so bili različni, toda izkušnja je bila za vse zagotovo mračna. Spoznajte temno, mistično stran zgodovine Ljubljanskega gradu. Odpotujte v grajske ječe preteklosti. Si upate?

Vstopnice

Vodeni ogledi Izza grajskih rešetk so po predhodni najavi mogoči vse dni v letu. Potrebna je predhodna rezervacija termina na enega izmed spodnjih kontaktov. Rezervacije sprejemamo najmanj pet delovnih dni pred želenim terminom.

Vključuje Grajsko vstopnico 160,00 € 24,00 € 16,00 €
Vodeni ogled – Izza grajskih rešetk in Grajska vstopnica
enotna cena
do 5 oseb
na osebo
(6–15 oseb)
na osebo
(16–30 oseb)
Vključuje Grajsko vstopnico z vzpenjačo 200,00 € 30,00 € 20,00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.

Kaj lahko pričakujete?

Namesto vodenega ogleda si privoščite doživetje. Odpotujte skozi čas v grajsko preteklost in spoznajte zapornike iz različnih zgodovinskih obdobij.

Igralci v kostumih bodo za vas uprizorili temno, fascinantno doživetje zgodovine gradu skozi oči grajskih zapornikov. Kratki igrani prizori predstavijo vse tegobe tistih, ki so kazen nekoč prestajali na Ljubljanskem gradu, s tem pa tudi raznolikost in razvoj kaznovanja od srednjega veka naprej.

INFORMACIJE

Cenik Ostale možnosti grajskih vstopnic si lahko ogledate tukaj.
Trajanje do 60 minut
Izhodišče Info center na Gradu
Jeziki slovenski, angleški, nemški*, italijanski*, francoski*, španski*, ruski*, hrvaški*

*so na voljo ob uporabi avdiovodnika

Potek ogleda

Na doživljajskem vodenem ogledu se boste v družbi vodnika najprej podali v 19. stoletje in prisluhnili usodi kaznjenca, ki kazen za uboj prestaja v grajski kaznilnici.

Nato boste zakorakali še pol tisočletja globje v zgodovino in občutili sramoto Ljubljančanke, ki jo bo zaradi prešuštva doletelo javno zasmehovanje v volčji luknji, kamor jo pelje menih.

V ječi na prostem bo pretresena Anica z obupom v očeh razkrila, kaj vse je prestala, odkar je bila obsojena čarovništva, rabelj Hans ob njej pa nestrpno čaka, da jo odpelje na grmado.

 

 

Zviti vitez Erazem – prav tisti, ki je živel tudi v Predjamskem gradu pri Postojni – bo tik pred tem, da skozi skrivni izhod uide z gradu, kamor so ga po cesarski volji zaprli zaradi umora poveljnika vojske. Še pred tem pa vam bo zaupal razlog za storjeno dejanje.

Tudi italijanski revolucionar bo kmalu odšel z gradu, saj se je njegovo nekajletno ujetništvo pravkar končalo. V grajski kapeli se bo izpovedal, kaj ga je v tem času doletelo.

Na koncu boste spoznali še enega političnega obsojenca, slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki svoji obiskovalki Mileni uporniško razlaga, kaj vse je izrekel zoper cesarsko oblast.

Veselimo se vašega klica

Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

ZAVIJTE ŠE V GRAJSKO TRGOVINO!

ZAVIJTE ŠE V GRAJSKO TRGOVINO!

Zakaj? Ker sem tam jaz, Friderik. In darila z mojo krasno podobo. Vem, luštkan sem, zelo sem luštkan. Ob izhodu pokukajte desno od glavnih vrat in me obiščite.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!