Na vsebino

Krompirjeve počitnice na Ljubljanskem gradu

02. november 2011
Raziskovalno-ustvarjalne delavnice za otroke

V času krompirjevih počitnic na Ljubljanskem gradu organiziramo raziskovalno-ustvarjalne delavnice, v sklopu katerih bodo otroci pod vodstvom spoznavali zgodovino in zanimivosti gradu ter njegove okolice.

Skozi branje legend, ustvarjalnic, kreativnega razmišljanja in igro bodo otroci na zabaven način svoj prosti čas preživeli aktivno, poučno in ustvarjalno. S pomočjo raziskovalnih nalog bodo spoznavali pomen in vlogo Gradu, grajskih prostorov in njegove okolice. Ustvarjalni del bo jesensko obarvan, uporabili pa bomo materiale, ki jih v tem letnem času ponuja narava (listje, želodi, storži …).

Predviden program:

 - V sredo, 2. novembra 2011, bomo prebirali pravljice o zmajih. Zmajeslovje je obsežna veda, ki jo preučujejo že od nekdaj, vendar je še vedno najmanj raziskana. Spoznali bomo tudi različne vrste zmajev, kje so doma, njihovo vedenje in življenjski cikel. Sledila bo delavnica, kjer bomo izdelovali kolaže zmajev in gradu ter se prepustili naši ustvarjalnosti.

- V četrtek, 3. novembra 2011, bomo spoznavali srednjeveški čas. Ko si bomo ogledali različne grajske prostore, se bomo osredotočili na varnost trdnjave, ki je bila za srednji vek zelo pomembna. Med sprehodom po gradu bomo slišali zanimivo legendo o Erazmu Predjamskemu, ki je bil nekoč zaprt na Ljubljanskem gradu. Tudi tematika delavnice bo povezana z gradom. Izdelali bomo kolaž gradu, kateremu bodo poseben čar dali materiali, katere bomo nabrali v naravi, med sprehodom po grajski okolici.

- V petek, 4. novembra 2011, bomo pobližje spoznavali zmaje, ki se pojavljajo v različnih kulturah po svetu. Še posebej se bomo posvetili zmaju, ki ga imamo v prestolnici – Ljubljanskemu zmaju. Na ogledu grajskih prostorov bomo poskušali poiskati zmajeva skrivališča, v kapeli sv. Jurija pa bodo otroci spoznali legendo o Juriju – preprostem mladeniču, ki je premagal zmaja, in tako rešil Ljubljano. Na delavnici bomo izdelali lik zmaja, kot osnova nam bodo služili kartonasti tulci in barvni papir, svoje pa bo dodala tudi otroška domišljija in ustvarjalnost.

Delavnice smo prilagodili za otroke od 3 let dalje, primerne so tudi za osnovnošolce. Predhodne najave sprejemamo na telefonski številki 01 306 42 93 (Info center na Ljubljanskem gradu).

Zbirno mesto: pred Info centrom na Ljubljanskem gradu
Cena vstopnice: 3,5 €
Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.