Na vsebino

Decembrsko praznično vzdušje na Ljubljanskem gradu

01. december 2012
Ljubljanski grad in Slovenska filfarmonija

Ljubljanski grad je za decembrski čas pripravil kar nekaj prireditev, ki nam bodo polepšale praznične dni. Vljudno prosimo za najavo v vašem mediju in vabljeni, da nas obiščete.

"Ta veseli dan kulture"

Tudi letos se bomo pridružili številnim slovenskim kulturnim ustanovam, ki 3. decembra, na obletnico rojstva našega poeta dr. Franceta Prešerna, odprejo svoja vrata. Ljubitelje kulture vabimo, da si brezplačno ogledajo stalno razstavo Slovenska zgodovina, Virtualni grad in Razgledni stolp. Prav tako bodo organizirana brezplačna vodstva po Gradu in po razstavi Slovenska zgodovina. Na večerni, Miklavžev koncert, ki bo v Stanovski dvorani ob 19.30, pa tega dne vabijo Mladi ljubljanski solisti.

Glasbeni dogodki

»Božiču in novemu letu naproti« je naslov koncerta Slovenskega okteta, ki se bo predstavil z izborom najlepših božičnih in novoletnih pesmi. Koncert bo 13. decembra, ob 19.30 v Palaciju. Cena vstopnice: 8,00 €.

Večer slovenskih in čeških koledniških pesmi v priredbi slovenskega skladatelja Janeza Močnika bo slišati na koncertu Moškega zbora Janko Kersnik Lukovica; 27. decembra, ob 18. uri v Stanovski dvorani. Vstop prost.

Voden ogledi po Gradu

Prav poseben pogled na praznično okrašeno Ljubljano ponuja Razgledni stolp – v času med 22. decembrom 2012 in 6. januarjem 2013 si med vodenim ogledom po Gradu ob 17. uri lahko privoščite kozarec penine in razgled s te najvišje točke v mestu. Cena vodenega ogleda s kozarcem penine: 8,00 €.

Tematska ustvarjalna delavnica

Kako kar najlepše okrasiti svoje domove, boste izvedeli na božični delavnici, kjer si boste okraske tudi sami izdelali. Delavnica bo potekala 20. decembra, s pričetkom ob 11. uri v Beli dvorani in je namenjena širšemu krogu obiskovalcev - vsem tistim, ki svoj čas radi preživljajo aktivno - staršem in starim staršem ter njihovim otrokom in vnučkom. Cena vstopnice: 3,00 €.

Interaktivna audiovizualna instalacija

Nevestina harfa; kdor poje, dvakrat moli je naslov interaktivne audiovizualne instalacije / performansa, katerega avtorji so: Bogdana Herman, Zvonka T Simčič, Borut Savski, Franc Cegnar, Miha Tomšič, Silvana Paletti.

Naslov projekta so navdihnile Stupičeve »Neveste«. Tako kot je Stupica subtilno postavil figuro v prostor slike, jo avtorji postavljajo v subtilni interaktivni prostor, razpet med okoljem, gledalci in izvajalci. Na sporedu bo 22. decembra, ob 17. uri v Grajski kapeli sv. Jurija. Vstop prost.

Za najmlajše

Najmlajšim je namenjeno decembrsko Pravljično-ustvarjalno srečanje 8. decembra, ob 11. uri v Friderikovem stolpu. Na zadnjem letošnjem srečanju bodo otroci slišali pravljico Svinjski pastir postane kralj in si izdelali svojo kraljevsko krono, kot si jo je prislužil svinjski pastir.

Različne praznične okraske pa bodo izdelovali otroci na Prednovoletnih počitniških delavnicah in tako poskrbeli za prijetno vzdušje v svojih domovih ter ohranili lep spomin na druženje z grajskim zmajčkom Francijem v idiličnem grajskem okolju. Prednovoletne počitniške delavnice so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade. Potekale bodo 27. in 28. decembra, med 11. in 13. uro v Friderikovem stolpu. Cena vstopnice posameznega otroškega programa: 3,00 €.

Jaslice bodo na ogled v Grajski kapeli sv. Jurija - med 24. decembrom 2012 in 2. februarjem 2013. Vstop prost.

 

Vse do 6. januarja 2013 pa so na ogled še: slikarski razstavi Duše Jesih v Peterokotnem stolpu in Ganija Llalloshija v Kazemateh ter fotografska razstava Lučke prihodnosti v Galeriji "S". Vstop prost.

Praznični odpiralni in obratovalni časi:

Med 1. decembrom 2012 in 6. januarjem 2013 velja podaljšan odpiralni čas na razstavi Slovenska zgodovina, Razglednem stolpu, v Virtualnem gradu in Info centru, in sicer med 10. in 20. uro. 31. decembra 2012 se grad zapre ob 17. uri, 1. januarja 2013 pa odpre ob 12. uri; enako bo obratovala tirna vzpenjača.