Na vsebino

Glasbeno obarvan september

07. avgust 2013

Julij in avgust sta na Ljubljanskem gradu v znamenju prireditev pod zvezdnim grajskim nebom, jeseni pa se naši kulturno-umetniški programi ponovno vračajo v grajske dvorane. Septembra bo predvsem odmevala glasba.

Dnevi stare glasbe: Doulce Sbastien Wonner

Julij in avgust sta na Ljubljanskem gradu v znamenju prireditev pod zvezdnim grajskim nebom, jeseni pa se naši kulturno-umetniški programi ponovno vračajo v grajske dvorane. Septembra bo predvsem odmevala glasba. 

 

Dnevi stare glasbe 2013:

Stara glasba redko dobi priložnost, da zazveni v prostorih, ki so uglašeni z njeno zgodovino. Mednarodno koncertno dogajanje Dnevi stare glasbe je s to usmeritvijo v letu 2011 prvič napolnilo prizorišča Braniške doline in Komenskega krasa. Ljubljanski grad se je organizatorjem z dvema koncertoma prvič priključil lani. Tudi letos smo v svoj program uvrstili tri dogodke, ki bodo umeščeni v historične prostore Ljubljanskega gradu – v Stanovsko dvorano, kapelo sv. Jurija in na Grajsko dvorišče.

10. septembra ob 19. uri bo v Stanovski dvorani nastopil ansambel  Doulce Mémoire iz Francije. Težko bi našli sestav, ki ves čas svojega obstoja preseneča s tolikšno svežino, z neverjetno energijo in izvirnim pristopom h glasbi in stiku s poslušalci. Denis Raisin Dadre, ustanovitelj in umetniški vodja legendarne francoske skupine, ki se že več kot dvajset let posveča samo renesančni glasbi, tudi tokrat obljublja presenečenje – koncert improvizacij na največje evropske uspešnice 16. stoletja bodo v celoti izvajali v popolni temi.

Uvod v večerni koncert 12. septembra bo glasbeno plesni dogodek skupine Giostra dell’amore / Vrtiljak ljubezni, ki nas bo ob 17. uri potegnila na svoj vrtiljak renesančnih plesov. Z veselimi melodijami italijanske in francoske renesanse bodo napolnili grajsko dvorišče in poskrbeli, da ne bo nikogar, ki se ne bi vsaj pozibaval v poskočnih ritmih. Vstop je prost. Ob 19. uri pa bo v grajski kapeli koncert ansambla Salterello iz Švice in Italije. Očarani nad lepoto srednjeveške glasbe sta flavtistki Patricia Esteban in Clelia Dusonchet leta 2001 v Ženevi ustanovili ansambel Salterello. Tokrat ga bomo spoznali v majhni, a – kakor ime nakazuje – poskočni zasedbi. Prisluhnili bomo zanimivemu sozvočju kljunastih flavt in tolkal s programom srednjeveške plesne glasbe.

 

Koncertni cikel Zvoki klasike:

Po poletnem odmoru septembra nadaljujemo glasbeni cikel Zvoki klasike. Do konca novembra bodo na sporedu še štirje koncerti odličnih slovenskih in tujih glasbenikov. 11. septembra ob 19. uri se bo v Stanovski dvorani predstavil mladi kitarist Mladen Bucić, ki postaja vse bolj priznan in se uvršča v vrh slovenskih poustvarjalcev na tem strunskem glasbilu. Program koncerta, ki bo špansko obarvan, je zasnovan kronološko – skladbe si sledijo po času nastanka, od renesančnih do sodobnih. Bucić se bo predstavil tudi kot skladatelj.

 

Koncertni cikel »Ta glas«:

Za jesensko glasbeno sezono smo pripravili cikel štirih koncertov z naslovom Ta glas. Priznani slovenski glasbeniki, ki smo jih povabili k sodelovanju, ustvarjajo in prepletajo svoja znanja in navdih v različnih glasbenih zvrsteh in med njimi. Štiri karizmatične vokalistke bodo s svojimi soustvarjalci na štirih koncertnih večerih pričarale kolaž različnih barv, tekstur in čustev skozi »svoj glas«. Večer, ki ga 24. septembra ob 20. uri v Stanovski dvorani pripravljata sestra in brat, Severa in Gal Gjurin, bo klavirsko obarvan, subtilen in avtorski, pela bosta starejše in novejše pesmi z njunih samostojnih poti in skupnega sodelovanja.

 

Na ogled dve novi razstavi:

Spremljevalni dogodek 30. mednarodnega grafičnega bienala bo umetniška instalacija Roberta Morrisona: Iz dnevnikov 1961 – 1967, ki bo med 11. septembrom in 3. novembrom na ogled v Peterokotnem stolpu. Delo je nastalo kot »site-specific« instalacija v produkciji 25. grafičnega bienala leta 2003. Prikazuje reprodukcije risb iz umetnikovih beležnic med letoma 1961 in 1967. Večina teh risb nikdar ni doživela realizacije ali pa le deloma. Narava del je taka, da lahko zaživijo le v specifičnih okoljih, saj njihova komunikativnost zahteva posebno vrsto branja.

Robert Morris je ameriški kipar, konceptualni umetnik in pisatelj. Velja za enega najpomembnejših umetnikov in hkrati teoretikov minimalizma, pomembno pa je prispeval tudi k razvoju performansa, landarta in umetniških instalacij. Vstop je prost.

 

Na slikarski razstavi z naslovom Res-nič-nost bodo v Kazemateh med 26. septembrom in 8. decembrom razstavljali likovni ustvarjalci Črtomir Frelih, Zdenko Huzjan, Jožef Muhovič in Tugo Šušnik. Vsi ti so se namreč odločili, da imajo dela, ki jih ob tej priložnosti predstavljajo, isti problemski »skupni imenovalec« ‒ namreč iskanje poti od sodobne brezbrižnosti do slikarske resničnosti k okrepljenemu zanimanju za to resničnost. O tem govori tudi naslov razstave, ki na umetnost globinsko veže pomene, kot so »resničnost«, »resnost« in»ničnost«. Razstavo pripravljamo v sodelovanju z Društvom liovnih umetnikov Ljubljana. Vstop na razstavo je prost.

 

Do 15. septembra pa je v Kazemateh na ogled še umetniška instalacija Kolo – simbol razvoja, Ljubljanski grad – simbol prestolnice, ki je ena izmed spremljevalnih dogodkov v okviru osrednje razstave Kolo, 5200 let. Vstop je prost.

 

Za otroke:

Septembrsko Pravljično-ustvarjalno srečanje bo na sporedu 14. septembra ob 11. uri v Friderikovem stolpu. Poslušali bomo švedsko pravljico Hlapec, kateri bo sledila še ustvarjalna delavnica.

 

Grajski piskači:

Ob lepem vremenu se bodo Grajski piskači oglašali tudi še v septembru; do 29. septembra, vsako soboto ob 11.30 z Razglednega stolpa.