Na vsebino

Januarske programe na Ljubljanskem gradu začenjamo s ciklom predavanje, plesom in tremi novimi razstavami

13. december 2013


V  letu 2014 na Ljubljanskem gradu nadaljujemo s kulturno-umetniški programi. Začenjamo s ciklom tematskih predavanj, novo sezono plesnih večerov, s programi za najmlajše, otvorili bomo tudi tri nove razstave.

Darinka Kladnik: »Srečanja s preteklostjo Ljubljane«; prvi cikel predavanj na Ljubljanskem gradu v letu 2014  bo namenjen srečanjem  s preteklostjo slovenske prestolnice. Novinarka in publicistka Darinka Kladnik nam bo predstavila osebnosti in zgodbe, tesno povezane z Ljubljano in Ljubljanskim gradom. Na prvem predavanju 16. januarja bomo spoznavali, kateri znani Slovenci in na kakšen način so bili povezani z Ljubljanskim gradom (med njimi najdemo Ivana Cankarja, Ivana Hribarja, Janeza Ciglerja in mnoge druge). Drugo predavanje bomo priredili 23. januarja, prav na dan 142. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in prav njemu ga bomo posvetili. Spoznali bomo arhitektove uresničene in neuresničene načrte za Grajski grič in Ljubljanski grad. Cikel bomo sklenili 30. januarja s predstavitvijo nekaterih pozabljenih poklicev; z Gradom povezujemo grajske piskače, rablja in bizoviške perice. Predavanja potekajo v Virtualnem gradu (pod Razglednim stolpom) s pričetkom ob 18.30.

Plesni večeri; tudi v letu 2014 nadaljujemo s tematskimi plesnimi večeri, ki bodo namenjeni zabavi, druženju, sprostitvi in seveda – plesu. Naj vas tudi tokrat ritmi latinskoameriških plesov osvojijo s svojo energijo in strastjo, standardni pa zapeljejo z dovršenostjo in eleganco; večere bodo popestrili eni in drugi, začinjeni z ritmi popularne salse, bachate, mamba, argentinskega tanga, disco hustla, squere rumbe, west coast swinga …  Plesna glasba, ki bo pričarala zimsko pravljico v grajskih prostorih, bo vodilo uvodnega plesa v novi sezoni – Snežinkin ples, ki bo 18. januarja 2014 ob 20. uri v Stanovski dvorani in Palaciju.  

Za najmlajše; tudi v letu 2014 se bomo z najmlajšimi družili v Pravljično-ustvarjalnih srečanjih ki bodo vsako drugo soboto v mesecu ob 11. uri. Glavne junakinje vseh dvanajstih pravljic v tem letu so živali. Njihove vloge so tako različne, kot jih lahko piše samo življenje. Nekatere so šaljive, druge muhaste, iznajdljive, pretkane … Zgodbice so zanimive, zabavne, napete in tudi poučne. Prav vse pa se nadaljujejo v ustvarjalni delavnici. Izdelovali bomo seveda živalice. Ročne lutke, prstne lutke, obrazne maske, spominke, okraske, igračke in še kaj! Začnemo s Prigodami pajkca Ferdinanda, 11. januarja 2014 ob 11. uri v Friderikovem stolpu.

V sklopu 6. festivala Bobri pa bo 29. januarja ob 16. uri raziskovalni vodeni ogled Iskanje zmajevega zaklada. Vstop je prost, do zapolnitve prostih mest sprejemamo rezervacije v Info centru na Ljubljanskem gradu (01 306 42 93).

 

Na ogled tri nove razstave; v razstavnih prostorih Ljubljanskega gradu januarja na ogled postavljamo tri nove razstave:

- med 9. januarjem in 5. februarjem 2014 bo v Galeriji »S« na ogled slikarska razstava Likovne šole Artdidakta z naslovom PR(A)VA POTEZA. Likovna šola Artdidakta deluje od leta 2009 v središču Maribora. Vodi jo Jasmina Granduč, ki je svoje znanje pridobivala na oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru (prof. Ludvik Pandur, prof. Oto Rimele, prof. Bojan Golija, prof. Samuel Grajfoner, prof. Bogdan Čobal, prof. Anka Krašna, prof. Dušan Zidar …). Na tokratni razstavi na Ljubljanskem gradu poleg mentorice Jasmine Granduč sodelujejo Eva Brunčko, Vera Chaynikova, Rina Hojnik, Vojka Kanič, Anka Kante, Ana Košat, Danijela Krofič, Andreja Naglič, Greta Ogner, Zoja Pleteršek, Danica Princ, Eva Rajher, Lucija Ratej, Nives Skamlič, Pia Smidlehner, Špela Supej, Urška Supej, Majda Vrabl in Klara Zemljič.

- med 22. januarjem in 20. februarjem bo v Kazematah na ogled prostorska postavitev Urše Vidic z naslovom CRYTAL SEA, ki jo pripravljamo v sodelovanju z  Mestom žensk, Društvom za promocijo žensk v kulturi. Urša Vidic se v zadnjih letih intenzivno ukvarja s prenosom 2D-podob, kot so slike, filmski in animirani kadri ter oglaševalski plakati, v kompleksne prostorske postavitve. Tokrat avtorica oživlja idejo sublimnega, kot ga je poznalo romantično slikarstvo 19. stoletja. Predvsem se v projektu izpostavlja delo Ledeno morje (1823–24) slikarja Casparja Davida  Friedericha, ki služi kot temeljna inspiracija pri snovanju njenih t. i. »ledenih« objektov.

- med 23. januarjem in 30. marcem pa bo v Peterokotnem stolpu na ogled prostorska postavitev Borisa Beje z naslovom MENUET ZANJ, ki jo postavljamo v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana. Vsak od nas se kdaj znajde v vlogi voajerja. Ljudje smo radi voajerji, a le do tedaj, ko nas drugi ne spregledajo in zasačijo našega pogleda, ki je uperjen tja, kamor ne bi smel biti. Takrat se zadregi dodata sram in nelagodje, ki zasenčita ves prejšnji užitek. Razstavni projekt Menuet zanj vključuje očesni kontakt s podobo, ki je »skrita« oziroma postavljena v ravnini popka in gleda navzdol proti tlom. Gledalec mora aktivirati svoje lastno telo, da bi spregledal ustvarjeno podobo, ki je fiksirana na površini strešne kritine; tako v dojemanje likovnega dela vključi tudi zavedanje svojega lastnega telesa.

Vse razstave so na ogled med 10. in 18. uro, vstop pa je prost.