Na vsebino

Februar na Ljubljanskem gradu

04. januar 2013
Cikel predavanj »Ljubljana v ljudski kroniki«: Velikan Hrust

Raznolik kulturno-umetniški program se na Ljubljanskem gradu obeta tudi v februarju:

Cikel predavanj »Ljubljana v ljudski kroniki«

predavateljica Dušica Kunaver, profesorica angleščine in ruščine, zbiralka slovenske ljudske dediščine in pisateljica, je o slovenskem ljudskem izročilu, o anglistiki, pedagogiki in alpinizmu napisala več kot sto knjig.

Vsebine tokratnih treh predavanja, ki jih pripravlja, bodo drobci iz ljubljanskega ljudskega spomina – pripovedi, pesmi, šege, pregovori, reki, narodne noše … V njih je skrita preteklost našega mesta, taka, kot si jo je zapomnilo ljudstvo. V ljudski pripovedi, ki je stoletja prehajala iz roda v rod, je marsikaj, česar zgodovinarji ne najdejo v zapisanih dokumentih. Prvo bo na sporedu predavanje z naslovom Ljubljana v ljudskem ogledalu (14. 2. 2013), sledi Razgled z Ljubljanskega gradu – po ljudski dediščini (21. 2. 2013) in za zaključek Ljubljanica pripoveduje stare zgodbe (28. 2. 2013). Predavanja bodo ob 18. uri v Modri dvorani Ljubljanskega gradu. Cena vstopnice: 3,00 € (odrasli) in 2,00 € (dijaki, študenti, upokojenci).

Za otroke

Ljubljanski grad se letos prvo leto pridružuje ljubljanskemu festivalu kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo potekal med 26. januarjem in 9. februarjem. V sklopu festivala bosta v februarju na sporedu dva brezplačna dogodka, namenjena najmlajšim. 5. februarja ob 17. uri glasbena delavnica En, en, ti pa pojdeš ven. 6. februarja ob 16. uri pa interaktivni vodeni ogled Grajski potep z e-zmajčkom.

Na drugem pravljično ustvarjalnem srečanju v letu 2013 bo v soboto, 9. februarja, ob 11. uri v Friderikovem stolpu na sporedu ujgurska pravljica - Pravljica o lesenem konjičku. Pravljici sledi delavnica, na kateri bodo otroci lahko izdelali konjička, čisto podobnega lesenemu. Cena vstopnice: 3,00 €.

V času zimskih počitnic na Ljubljanskem gradu organiziramo raziskovalno-ustvarjalne delavnice, v sklopu katerih otroci pod vodstvom izkušenih grajskih vodnikov spoznavajo zgodovino in zanimivosti gradu ter njegove okolice. Skozi spoznavanje legend, ustvarjanje, kreativno razmišljanje in igro, svoj prosti čas preživijo aktivno, poučno in ustvarjalno. Delavnice bodo med 25. in 27. februarjem, med 10.30 in 13.30 v Friderikovem stolpu. Cena vstopnice za posamezni dan je 3,00 €.

Prešernov dan

8. februarja, na obletnico smrti našega poeta dr. Franceta Prešerna, tudi na Ljubljanskem gradu praznujemo kulturni praznik. Ta dan si lahko brezplačno ogledate stalno razstavo Slovenska zgodovina, Virtualni grad in Razgledni stolp. Prav tako bodo organizirana brezplačna vodstva po Gradu (ob 11., 13. in 15. uri) in po razstavi Slovenska zgodovina (ob 12. in 14. uri).

Pust

"Maske danes, obrazi jutri" je naslov fotografske razstave, ki jo bomo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije postavili na ogled v pustnem času. Razstava predstavlja delček bogate karnevalske (pustne) kulture slovenskih mest in trgov 20. stoletja. Razstavljene fotografije tako osvetljujejo pustno dogajanje šestih slovenskih mest, ohranjene fotografije pa so z leti postale hkrati tudi odlična vizualna pričevanja, zapisi dejanskih družbenih in krajevnih dogajanj. Razstava bo na ogled med 14. februarjem in 31. marcem 2013 v Galeriji "S", vsak dan med 10. in 18. uro. Vstop je prost.

Valentinovo

Sprva je bil god sv. Valentina (14. februar) katoliški dan posta, pozneje (po srednjem veku) pa se je v zvezi z njim razvila zamisel o romantični ljubezni. Ob takšnem prazniku se spodobi, da dragi osebi poklonimo cvetje, zato bomo na delavnici izdelovali rože iz krep papirja. Valentinova delavnica se bo začela ob 11. uri v Beli dvorani. Cena vstopnice: 3,00 €.

Tudi februarski tematski plesni večer bo v znamenju valentinovega. Vsaka tretja sobota v mesecu je rezervirana za ples. 16. februarja ob 20. uri vabljeni v Stanovsko dvorano na Valentinov ples. Cena vstopnice: 9,00 €.

Sicer pa je za Slovence tradicionalni praznik zaljubljencev gregorjevo, ki ga slavimo 12. marca, ko ptički ženijo … Tudi za ta dan na Ljubljanskem gradu pripravljamo zanimiv program.

Razstave

Na prvi razstavi v letošnjem letu bo v Peterokotnem stolpu svoje kamnite skulpture postavil na ogled Boštjan Kavčič. Organ je naslov razstave, ki bo na ogled med 31. januarjem in 3. marcem 2013, vsak dan med 10. in 18. uro. Vstop je prost. V sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.

Slike pa je naslov pregledne razstave Franceta Slane, prirejene ob 60-letnici umetnikove prve samostojne javne predstavitve. Zajema razmeroma širok izbor del predvsem iz bogato natrpanega slikarjevega domačega ateljeja in je torej, če že ne študijsko retrospektivna, temeljito razvidna vsaj v omejenem okviru, ki pa vendar predpostavlja celovit pogled na ustvarjalno celoto. Razstava bo na ogled med 19. februarjem in 10. marcem v Stanovski dvorani in Palaciju, vsak dan med 10. in 18. uro. Cena vstopnice: 3,00 €, 2,00 € (dijaki, študentje, upokojenci). V sodelovanju z Galerijo Prešernovih nagrajencev Kranj.