Na vsebino

Marčevski spored dogodkov na Ljubljanskem gradu

07. februar 2013

Ljubljanski grad v marcu nadaljuje s programi za otroke, tematskimi plesnimi večeri, razstavnim programom, uvodnima koncertoma dveh glasbenih ciklov ter novo stalno postavitvijo.

Vljudno prosimo za najavo dogodkov v vaših medijih in vabljeni, da nas obiščete:

Za otroke:

- na marčevskem Pravljično-ustvarjalnem srečanju, ki bo v soboto, 9. marca, ob 11. uri v Friderikovem stolpu, bomo spoznali špansko pravljico Kraljična in beli zajec. Na delavnici, ki bo sledila pravljici pa si bodo otroci lahko izdelali zajčka, ki je kraljični prinesel toliko veselja. Vstopnina je 3,00 €.

- najmlajšim in tudi njihovim staršem in starim staršem je namenjena tudi tematska ustvarjalna delavnica – Velikonočna delavnica, ki bo v četrtek, 28. marca, ob 11. uri v Beli dvorani. V času pred Veliko nočjo bomo izdelovali okrasna velikonočna jajca in velikonočne butarice iz barvnega papirja. Vstopnina je 3,00 €.

Glasba:

- na Gregorjevo – 12. marca, na dan ko Slovenci proslavljamo ljubezen, bo na sporedu prvi od petih koncertov glasbenega cikla Janez Dovč z gosti. Glasbeniki, ki ustvarjajo letošnji koncertni cikel na Ljubljanskem gradu, so v slovenski in mednarodni javnosti prepoznavni po svežini, s katero se lotevajo glasbenih izzivov. Njihove interpretacije klasike, jazza, avtorske ali ljudske glasbe, so do izvirnikov spoštljivi, a hkrati moderni odzveni. Njihove pripovedi na različnih odrih Ljubljanskega gradu bo vodil harmonikar in skladatelj Janez Dovč, katerega ustvarjalno bistvo je – poleg globoke predanosti slovenskemu ljudskemu izročilu – zmožnost zbliževanja in spretnost povezovanja. Pred nami so torej sozvočja: osebnosti, pogledov in glasbenih stvaritev. Na uvodnem koncertu se bomo podali na popotovanje po svetu in skozi pesem spoznavali izpovedi ljubezni v različnih okoljih in obdobjih. Koncert bo v Stanovski dvorani ob 19. uri. Vstopnina za posamezni koncert je 10,00 € in 7,00 € za dijake, študente in upokojence; v prodaji pa so tudi vstopnice za celoten cikel po ceni 40,00 € in 28,00 € za dijake, študente in upokojence.

- cikel Zvoki klasike letos vstopa v svojo drugo sezono. Lani smo na desetih koncertih predstavili priznane slovenske izvajalce, ki so se že izkazali kot odlični glasbeniki. V letu 2013 bomo gostili dva izvrstna tuja umetnika ter priznane slovenske ustvarjalce. Na uvodnem koncertu cikla bomo prisluhnili članu slovitih Berlinskih filharmonikov, sijajnemu hornistu Andreju Žustu, ki se bo prvič predstavil v komornem sestavu. Na koncertu se mu bosta pridružila koncertni mojster Simfonikov RTV Slovenija, avstrijski violinist Benjamin Ziervogel, in pianist Rok Palčič, dobitnik prvih nagrad doma in v tujini. Koncert bo v sredo, 13. marca, ob 19. uri. Na sporedu bodo dela Duvernoya, Mozarta, Sojar-Voglarja in Brahmsa. Vstopnina za posamezni koncert je 10,00 € in 7,00 € za dijake, študente in upokojence; v prodaji pa so tudi vstopnice za celoten cikel šestih koncertov po ceni 50,00 € in 35,00 € za dijake, študente in upokojence.

Ples:

- tretji tematski plesni večer nosi naslov Ples pomladi. Ob melodijah, ki jih pojejo v pozdrav temu letnemu času, bomo plesali v ritmu latinskoameriških in standardnih plesov; 16. marca ob 20. uri v Stanovski dvorani. Vstopnina je 9,00 €.

Razstave:

- 7. marca 2013 bo svoja dela v Peterokotni stolp na ogled postavil Mirsad Begić. Ambientalna postavitev Zgodba za vse bo na ogled do 14. aprila 2013, vsak dan med 10. in 18. uro. Vstop je prost.

- v marcu pa bosta na ogled še dve razstavi: do 10. marca 2013 v Stanovski dvorani in Palaciju slikarska razstava Franceta Slane, do 31. marca 2013 pa v Galeriji »S« fotografska razstava »Maske danes, obrazi jutri«.

 

Nova stalna postavitev na Ljubljanskem gradu:

- ob slovenskem kulturnem prazniku je Ljubljanski grad bogatejši za novo stalno postavitev Kaznilnica na Ljubljanskem gradu. Na ogled je vsak dan med 10. in 18. uro, vstop je prost. Več podatkov o novi postavitvi je na voljo tukaj.