Na vsebino

Gal Faganel zaključuje glasbeni cikel Zvoki klasike, na sporedu prihodnjega tedna tudi adventna delavnica

19. november 2013


Druga sezona glasbenega cikla Zvoki klasike na Ljubljanskem gradu se prihodnji teden zaključuje s šestim koncertom v tem letu.

Zadnji koncert prinaša srečanje z odličnim slovenskim violončelistom Galom Faganelom, ki živi in dela v Združenih državah Amerike. Študiral je v tujini in danes je priznani profesor violončela na Univerzi v Severnem Koloradu. V svojem repertoarju ima tudi vrsto slovenskih del. Je prvonagrajenec več mednarodnih tekmovanj.  Je tudi zagrizen pedagog, predava na različnih mojstrskih tečajih. Kot zanimivost zapišimo še to, da je s svojo soprogo violinistko Jenny Shea, julija letos stopil na vrh najvišje gore Longs Peak (4350 m) v Nacionalnem parku Rocky Mountain in tam priredil 45-minutni koncert Bachovih del.

Na recitalu v svojem domačem mestu se bo predstavil s prijateljem, odličnim pianistom Calebom J. Harrisom. Na koncertni spored sta uvrstila dela L. van Beethovna (Sonata v C-duru, op. 102, št. 1), F. Mendelssohn-Bartholdyja (Sonata za violončelo in klavir v B-duru, op. 45), B. Martinůja (Variacije na slovaško temo) in J. Brahmsa (Sonata za violončelo in klavir v F-duru, op. 99). Koncert bo v torek, 26. novembra 2013, ob 19. uri v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu. Obeta se lep glasbeni večer in zaključek koncertnega cikla.

Bliža se adventi čas, zato smo na Ljubljanskem gradu pripravili tematsko ustvarjalno delavnico, kjer si bodo obiskovalci lahko naredili tipičen simbol predprazničnih dni – adventni venček, ob tem pa spoznavali tudi izdelovanje drugih adventnih dekoracij. Adventna delavnica je namenjena širšemu krogu obiskovalcev; starši in stari starši, vabljeni, da se vam na delavnici pridružijo tudi otroci in vnuki. Delavnica bo potekala v četrtek, 28. novembra 2013, ob 17. uri v Friderikovem stolpu.