Na vsebino

Jesenske počitniške delavnice

14. oktober 2013


Na Ljubljanskem gradu bomo tudi ob tokratnih šolskih počitnicah konec oktobra pripravili poučen in zabaven program raziskovalno-ustvarjalnih delavnic, ki je namenjen starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol.

 

Jesenske počitniške delavnice na Ljubljanskem gradu bodo namenjene raziskovanju grajske preteklosti. Spoznavali bomo čas, v katerem so na gradu prebivali plemiči, in čas, ko se je po grajskem dvorišču slišal žvenket viteških oklepov.

V ponedeljek, 28. oktobra, se bomo z virtualnim zmajčkom odpravili na potep po Ljubljanskem gradu in ga pri tem dodobra raziskali. Še posebej se bomo posvetili Kapeli sv. Jurija, v kateri je na stropu naslikanih več kot 60 plemiških grbov. Ko bomo izvedeli, zakaj so plemiči uporabljali grbe, si bomo izdelali svoj grb na ščitu.

V torek, 29. oktobra, bomo spoznavali, kako je v srednjem veku potekal plemiški vsakdan, kakšna so bila njihova opravila, kaj so počeli v prostem času, kaj so takrat jedli ter kakšna pravila so veljala za plemkinje in kakšna za plemiče. Za nameček si bomo iz barvnega papirja izdelali cesarsko krono.

V sredo, 30. oktobra, se bomo posvetili obrambi gradu. Postavili se bomo v vlogo napadalcev in braniteljev gradu ter pri tem spoznavali, kakšne možnosti so imeli tisti, ki so grad oblegali, ter tisti, ki so grad branili. Na koncu si bomo iz kartona izdelali nepogrešljiv del opreme vsakega srednjeveškega bojevnika – viteški meč.

 

Počitniške delavnice bodo potekale torej od 28. do 30. oktobra 2013, vsak dan med 10.30 in 13.30. Zbirno mesto je pred Info centrom na gradu. Zaradi omejenega števila prostih mest so zaželene predhodne najave na tel. št. 01/306 42 93. Cena vstopnice je 3,00 €.