Na vsebino

Rastoča svetloba - nova razstava na Ljubljanskem gradu

25. oktober 2013

Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenija, bo za obiskovalce na ogled med 7. novembrom 2013 in 5. januarjem 2014, vsak dan med 10. in 18. uro. Vstop je prost.

Osnovni element modularnega svetlobnega objekta je tekstilni valj, narejen iz potiskane bele prosojne organze. Sto vzporednih valjev v navpičnih linijah visi s stropa do tal in ustvarja iluzijo svetlobnih žarkov. Njihova krožna geometrijska razporeditev simbolično ponazarja princip nastanka življenja, kjer materija raste iz središča navzven. V centru zgoščeni valji se proti obodu redčijo v skupnem premeru treh metrov. Svetlobni vir, ki se nahaja v središču objekta, presvetljuje to prosojno večplastno kompozicijo in njene tiskane elemente, ki se kot lebdeč, subtilen kozmični prah širijo od svetlobnega vira navzven ter ustvarjajo zrnasto strukturo, sipek oblak, skrivnostno telo znotraj telesa ... Opazovalec ga lahko le sluti v globini prosojnih tančic.

Otvoritev razstave z naslovom Rastoča svetloba bo v sredo, 6. novembra 2013, ob 18. uri v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu. Modularna svetlobno-tekstilna inštalacija je delo avtoric Jane Mršnik in  Vesne Štih.