Na vsebino

Oktobrski programi na Ljubljanskem gradu v znamenju glasbe in zmajevega festivala

09. september 2013

Oktobrski kulturno-umetniški programi bodo na Ljubljanskem gradu v znamenju glasbe, bliža se Zmajev festival, naslednji cikel predavanj, jesenske počitniške delavnice in po poletnem predahu se ponovno vračajo na spored grajski plesni večeri.

Glasbeni programi, Stanovska dvorana:

- 9. oktobra ob 19. uri bo na sporedu četrti koncert iz cikla Zvoki klasike. Tokrat bomo lahko prisluhnili zvokom flavte in harfe. Nastopil bo avstrijski duo Michael in Regine Kofler.

- 14. oktobra ob 19. uri se po poletnem odmoru nadaljuje tudi glasbeni cikel Janez Dovč z gosti. Na četrtem koncertu tega cikla bodo nastopili vrhunski glasbeniki, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih in mednarodnih zasedb. Tokrat v edinstveni kombinaciji: Janez Dovč, Goran Krmac in Nino Mureškič. Postregli nam bodo z mešanico slovenskih, afriških in indijskih ritmov, jazza, tanga in vse to začinili še z avtorskimi skladbami.

- 22. oktobra ob 20. uri pa glasbenica, pevka, flavtistka, producentka, avtorica glasbe in besedil Tinkara Kovač, s skupino Elevators, nadaljuje  glasbeni cikel »Ta glas«. Večer na Ljubljanskem gradu bo vseboval repertoar obeh izvajalcev, zaigrali pa bodo tudi nekaj novih skladb, ki bodo napovedovale skupno sodelovanje na odrih in v studiu

 

Zmajev festival:

Če imate radi zmaje, potem vabljeni  na Ljubljanski grad 5. in 6. oktobra 2013 na Zmajev festival. Pripravljamo pestro zmajevsko dogajanje: prebiranje zmajevskih pravljic, vodeni ogladi Iskanje zmajevega zaklada, ustvarjalne delavnice Zmaj z Ljubljanskega gradu, bruhanje ognja, delavnice izdelovanja zmajev na veter in spuščanje zmajev … Vse to in še kaj ob živi glasbi in zmajevem plesu. Na voljo bosta tudi zmajeva zakladnica in čitalnica na prostem.

 

Cikel predavanj »Plemiške rodbine na Slovenskem«:

Predavatelji: dr. Peter Štih, dr. Miha Kosi in dr. Miha Preinfalk nam bodo v sklopu oktobrskega cikla predavanj predstavili rodbine, ki so v svojem času pomembno zaznamovale zgodovino in razvoj ozemlja današnje Slovenije. Spanheime, s katerimi sta povezana začetek in vzpon srednjeveške Ljubljane, Celjske grofe, ki so se povzpeli v sam vrh tedanje evropske plemiške elite, Goriške grofe, ki po pomenu in dediščini niso prav nič zaostajali za Celjskimi, in Auersperge, ki sicer niso imeli enakega statusa kot na primer Celjski ali Goriški grofje, a so v slovenski zgodovini vseeno odigrali pomembno vlogo. Predavanja bodo 3., 10., 17. in 24. oktobra, vsakič ob 18.30 v Virtualnem gradu pod Razglednim stolpom.

 

Za otroke:

- 12. oktobra ob 11. uri bo v Friderikovem stolpu na oktobrskem pravljično-ustvarjalnem srečanju na sporedu nemška pravljica Palčkova kapica.

- v času jesenskih počitnic (za 28., 29. in 30. oktobra) smo za starejše predšolske otroke in učence prvi triade osnovnih šol pripravili program raziskovalno-ustvarjalnih delavnic, ki bodo namenjene raziskovanju grajske preteklosti. Spoznavali bomo čas, v katerem so na gradu prebivali plemiči in čas, ko se je po Grajskem dvorišču slišal žvenket viteških oklepov.

 

Plesni večeri:

Potem, ko smo junija na Grajskem dvorišču odplesali Ples poletja in se za nekaj časa poslovili, Ljubljanski grad znova na široko odpira vrata vsem plesa željnim obiskovalcem. Ples jeseni 19. oktobra je prva priložnost, da se v Stanovski dvorani in Palaciju ponovno zberemo in skupaj preživimo prijeten sobotni plesni večer. Ritmom klasičnih standardnih in latinskoameriških plesov bomo dodali še nekaj sodobnejših (salsa, baccata …). In tako začeli tam, kjer smo junija končali …