Na vsebino

Glasbeni cikel Zvoki klasike na Ljubljanskem gradu stopa v tretjo sezono

28. avgust 2014
fotografija enovica3


Med septembrom in decembrom se nam na Ljubljanskem gradu obeta šest koncertov letošnjega glasbenega cikla Zvoki klasike, ki začenja svojo tretjo sezono. V drugi sezoni smo poskušali cikel obogatiti z umetniki iz tujine, posebnost letošnjega cikla pa bo predstavitev nekaterih glasbenikov, ki so za svojo novo domovino izbrali Slovenijo.

Prisluhnili bomo tudi mladim slovenskim umetnikom, ki se vse bolj uveljavljajo v našem prostoru. Prav vsi nastopajoči so dobitniki številnih prestižnih mednarodnih nagrad. Koncerti bodo v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu, začenjali se bodo ob 19. uri. V prodaji je tudi vstopnica za celotni cikel.

Na uvodnem koncertu 17. septembra bomo prisluhnili Theresi Plut, sopranistki kanadsko-slovenskega rodu. Kritike navdušuje »s svojim kristalnim glasom, z odlično pevsko tehniko in izjemnim odrskim šarmom«. Na recitalu Debussyjevih, Škerjančevih in Straussovih del jo bo spremljal italijanski pianist Giacomo Battarino.

Tudi ruska violinistka Nadežda Tokareva si je za svoj novi dom izbrala Slovenijo. V svoji prvotni domovini je priznana umetnica. Njeno violinsko igro odlikujejo izrazita individualnost, plemenitost, širina, žlahten zvok in izjemna virtuoznost. Na koncertu 8. oktobra bomo prisluhnili delom Prokofjeva, Petrića, Čajkovskega … Ob klavirju jo bo spremljala Aleksandra Pavlovič.

Denis Masliuk je tretji med umetniki, ki so v Sloveniji odkrili svojo drugo domovino. Po rodu je iz Ukrajine, študij je končal na Akademiji za glasbo v Minsku. Že med študijem je zmagal na nekaterih državnih in mednarodnih tekmovanjih; zaradi njegove izjemne nadarjenosti so kmalu prišla vabila za koncerte v mednarodnem okolju. Na recitalu 20. oktobra bomo prisluhnili delom Schumanna, Čajkovskega in Prokofjeva.

Ob snovanju cikla nismo pozabili na mlade slovenske umetnike, ki šele začenjajo svojo umetniško pot. Mladi kitarist Uroš Barič je že pri šestindvajsetih zmagovalec nekaterih mednarodnih tekmovanj. Njegov repertoar vključuje dela vseh zgodovinskih obdobij, od renesanse do sodobne klasične glasbe, samozavestno pa se preizkuša tudi v svetu popularne in latinskoameriške glasbe ter jazza. Pester bo tudi njegov koncertni spored 5. novembra (G. Zamboni, J. S. Bach, F. Sor, A. Kumar, M. M. Ponce, D. Bogdanović, trad. irska glasba).

Saksofonist Oskar Laznik je v slovenskem kulturnem okolju vse bolj prisoten in opažen. Podiplomski študij je končal leta 2012 na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu in prejel naziv »Master of Music«. Spremljal ga bo trenutno eden najbolj iskalnih klavirskih spremljevalcev Tadej Horvat. Na koncertu 26. novembra bomo prisluhnili delom Decrucka, Hindemitha, de Falle in Borneja.  

Več informacij o posameznem koncertu, izvajalcih in koncertnih programih najdete na naši spletni strani www.ljubljanskigrad.si, kjer so v prodaji tudi vstopnice. Cena vstopnice za posamezni koncert je 10,00 € (7,00 € za dijake, študente in upokojence), v prodaji pa je tudi vstopnica za celotni cikel šestih koncertov po ceni 50,00 € oziroma 35,00 € za dijake, študente in upokojence.