Na vsebino

Gavriel Lipkind

02. december 2014
Lipkind3

Tretjo sezono koncertnega cikla Zvoki klasike na Ljubljanskem gradu sklepamo s koncertom prihodnjo sredo, 10. decembra 2014, ob 19. uri v Stanovski dvorani.

Nastopil bo violončelist Gavriel Lipkind, ki je pred kratkim osvojil Berlin in nastopa z velikimi svetovnimi orkestri pod vodstvom Zubina Mehte, Valerija Gergijeva, sodeluje z Gidonom Kremerjem in Jurijem Bašmetom. Da si je v kratkem času pridobil sloves enega najboljših mlajših violončelistov na svetu, priča tudi zapis v Frankfurter Allgemeine Zeitung:»Nova zvezda je stopila na nebo violončelistov: Lipkindov čudoviti ton violončela je v trenutku očaral in vzbudil pozornost. Njegov nastop je pokazal vse umetnikove lastnosti: disciplino, obvladovanje glasbenega gradiva, čustveno poudarjeno igranje, paleto vseh možnih nians in interpretacijo slikovitih zvočnih ploskev, ki jo zaznamujeta ob tem nezmotljiv občutek za ritem in popolna ekspresivnost.«

Gavriel Lipkind je že osupnil slovensko občinstvo. Tokrat bo na koncertu na Ljubljanskem gradu nastopil s pianistom Romanom Zaslavskim, s katerim že dolga leta z veseljem sodeluje. Koncertni spored vključuje dela Stravinskega, Šostakoviča in Rahmaninova.