Na vsebino

Škrat Hermi je doma

05. december 2014

Ljubljanski grad tudi v letu 2015 nadaljuje z mesečnimi programi za najmlajše.

Tokrat se bomo vsako drugo soboto v mesecu družili z grajskim škratom Hermijem, ki je potem, ko se je potepal po svetu ugotovil, da je najlepše doma. Zato se je vrnil na Ljubljanski grad. Tu je njegovo pozornost pritegnila gruča ljudi, ki so se sklanjali nad čudno napravo, zrli skoznjo in navdušeno prikimali. Hermi je takoj, ko se mu je ponudila priložnost, pokukal skozi napravico, ki ji pravimo teleskop. Za Hermija je bil pogled skozi teleskop pravljičen, saj ga je ponesel v čas, ko so škrati še živeli med ljudmi. In vsak pogled skozi teleskop je za Hermija pravljica, ki jo bo delil z nami skozi leto 2015. Hermi bo z otroci tudi ustvarjal. Skupaj bomo izdelali slikanico grajskih razglednic različnih prizorov iz mesta. A to še ni vse. Hkrati z grajsko bo vsak izdelal še svojo slikanico razglednic, ki bo lep in trajen spomin na Hermijeve dogodivščine. Hermijev prvi pogled skozi teleskop je bil ogled domačega gradu. Želel je videti vse spremembe in novosti, ki so se zgodile v času njegove odsotnosti. A šment, njegov pogled je segel daleč nazaj, stotine let v preteklost. Uzrl je sebe, malega Hermija, s prijatelji na dvorišču in dostojanstveni sivolasi škrat, ki je stal pred njimi, je dejal: »Tako, mladi škrati, začenjamo pouk vragolij ...« Hermiju so se orosile oči, ko se je spomnil dragega učitelja Sigismunda. Kljub svoji strogosti je bil med mladimi škratki izjemno priljubljen in vsi so mu skrivaj pravili profesor Sigi.

V prvi pravljici se bomo seznanili s Hermijevimi prijatelji in njegovim najljubšim opravilom, vragolijami. In seveda Hermijevim domom, Ljubljanskim gradom, ter nato izdelali razglednico z motivom Ljubljanskega gradu.

S škratom Hermijem se bomo prvič srečali v soboto, 10. januarja 2015, ob 11. uri v Stanovski dvorani.

Med 24. januarjem in 8. februarjem 2015 bo potekal 7. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI. Z dogodkoma se Bobrom tudi letos pridružuje Ljubljanski grad. 25. januarja 2015 ob 16. uri z raziskovalno-vodenim ogledom Grajski potep z e-zmajčkom, 29. januarja ob 16. uri pa ustvarjalna delavnica Postani srednjeveški arhitekt.