Na vsebino

Prihodnji vikend bodo najmlajši na Ljubljanskem gradu ustvarjali v znamenju 8. marca in gregorjevega

26. februar 2014


Prihodnji konec tedna bo na Ljubljanskem gradu namenjen mlajšemu občinstvu in sicer v petek, 7. marca bomo izdelovali gregorčke, v soboto, 8. marca pa imeli naslednje Pravljično-ustvarjalno srečanje. 

- na gregorjevo je po »starem« (julijanskem) koledarju godoval sv. Gregor, ki »luč v vodo vrže« in oznani začetek pomladi oziroma prvi pomladni dan. Ta večstoletni običaj je včasih živel tudi med čevljarji in kovači, saj so prav na gregorjevo prenehali delati ob svečah, zato so simbolično izdelali različne hišice iz papirja ali lesa, vanje položili svečke in jih spustili po vodi - te plavajoče lučke se imenujejo barčice svetega Gregorja ali gregorčki. Tradicijo ohranjamo še danes, ko barčice radi izdelujejo in se dogodka veselijo predvsem otroci. Zato bomo v petek, 7. marca, ob 17. uri v sodelovanju z Zavodom za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, v prostorih Palacija z otroki iz čim bolj naravnih materialov izdelali plavajoče hišice, vanje položili svečke ter jih na predvečer gregorjevega (11. marca 2014) ob pomoči staršev spustili po Gradaščici. 

- marčevsko Pravljično-ustvarjalno srečanje prihodnjo soboto, 8. marca, nosi naslov Si ti naša mami? Glavne junakinje pravljic, ki jih na Ljubljanskem gradu prebiramo vsako drugo soboto v mesecu, so živali. Tokratna bo govorila o mami raci in njeni družinici. Po dolgem posedanju na jajčkih si je šla mama raca malce pretegnit perutničke in poklepetat s sosedi. A je zapihal močan veter in naredil ob ribniku pošteno zmešnjavo, celo gnezdo z jajci je vrtinec odnesel daleč stran. In ko je prišel čas, da se mlade račke izvalijo, so le-te same pokukale v svet. Tako izgubljene so se napotile iskat mamo. Koga vse so nagovorile, bomo slišali v zgodbici, izdamo naj le, da račja družinica še danes srečno živi ob ribniku … Zgodbica je kot nalašč za čas, ko se spomnimo, kako zelo potrebujemo mamo, zato bomo male račke še bolje razumeli. Morda nas bodo prstne lutke, cela družinica račk, ki si jo bomo na delavnici izdelali, še dolgo spominjale na to. Pravljično-ustvarjalno srečanje se začne ob 11. uri in bo tokrat potekalo v dvorani Mini teatra na Ljubljanskem gradu.