Na vsebino

Septembrski program na Ljubljanskem gradu v znamenju začetka koncertnega cikla Zvoki klasike in novih razstav

30. julij 2014
Foto Theresa Plut foto Marjan Laznik3


Po poletnih dogodkih na prostem septembrske programe na Ljubljanskem gradu nadaljujemo z glasbo, odprtjema novih razstav, za najmlajše pa z vsakomesečnim Pravljično-ustvarjalnim srečanjem.

Glasbeni program:

Vstopamo v tretjo sezono cikla Zvoki klasike na Ljubljanskem gradu. V drugi sezoni smo poskušali cikel obogatiti z umetniki iz tujine, posebnost letošnjega cikla pa bo predstavitev nekaterih glasbenikov, ki so si za svojo novo domovino izbrali našo deželo. Pri tem nismo pozabili na mlade slovenske umetnike, ki se vse bolj uveljavljajo v našem prostoru. Prav vsi umetniki, ki bodo nastopili, so dobitniki številnih prestižnih mednarodnih nagrad.

Na uvodnem koncertu, ki bo 17. septembra ob 19. uri v Stanovski dvorani, bo nastopila sopranistka kanadsko-slovenskega rodu Theresa Plut, ki kritike navdušuje s »svojim kristalnim in visokim glasom, z odlično pevsko tehniko in izjemnim odrskim šarmom«. Izbrali so jo, da je sodelovala v produkciji operne umetnine Jolanta z Anno Netrebko in njeni nastopi v najprestižnejših evropskih koncertnih dvoranah niso ostali neopaženi. Na recitalu jo bo spremljal italijanski pianist Giacomo Battarino, ki nastopa s svetovnimi pevskimi zvezdami in so ga kritiki poimenovali »eksplozivna osebnost«. Na programu bodo dela C. Debussyja, L. M. Škerjanca in R. Straussa.   

Likovno – galerijski program:

Septembra na ogled postavljamo dve novi razstavi, in sicer:

- zvočno-kinetično postavitev Uršule Berlot z naslovom Fluidna topografija, ki bo na ogled v Peterokotnem stolpu med 16. septembrom in 2. novembrom 2014. Projekt temelji na raziskovanju dinamike in oblike magnetnih fluidov. Opazovanje dinamike magnetnih fluidov, ki jih oblikujejo polja nevidnih magnetnih sil, usmerijo doživljanje snovnega v odnos do nesnovnega; gibljiva prostorska postavitev uporablja projekcije in odseve z namenom dematerializacije objekta in prostora. Ambientalna instalacija vključuje videoprojekcijo, ki meji na abstraktno sliko v gibanju, kinetični objekt ter risbe. Estetika organskega in nematerialnega zarisovanja oblik, ki jih ustvarja polje nevidnih magnetnih sil, ustvarja »umetno naravo«, simulaker naravnega, ki poskuša usmerjati gledalca na nevidne, subtilne vidike realnosti. Projekt nastaja v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana in Institutom Jožef Stefan.  Kustosinja razstave je Jadranka Plut, vstop je prost. 

- za likovno razstavo z naslovom Kr počas pa njen avtor Samo pravi: »Če se že kar na začetku malo pošalim, bi rekel, da gre za moj počasen prehod od figuralike k abstrakciji. Ne gre za kakšno brezdušno geometrijsko abstrakcijo, ampak poskušam z novimi deli ustvariti vizualno pozitivne podobe. V mojih preteklih delih je bilo res ogromno emocij, zgodb itd., ki pa zdaj spontano izginjajo. V razstavo bi tako vključil malo starejša dela (figuralika) ter novejša in zadnja dela (abstraktna), tako da bi bil ta prehod lepo viden. Formalno je to tuš na kaširanem platnu različnih dimenzij, za popestritev pa še porisane kartonaste škatle. Oboje bo spravljeno v okvirje – predale – iz neobdelanega lesa. Za takšno uokvirjanje sem se odločil zaradi specifično grobega prostora Galerije S. Jasno, razstava bo narejena na prostor! Veliko si obetam prav od napetosti, ki bo nastala med filigransko risbo, rustikalnimi okvirji, betonsko steno in podzemno lokacijo prostora«. Razstava, katere kustos je Sarival Sosič, bo na ogled med 25. septembrom in 30. novembrom 2014 v Galeriji S. Vstop je prost.

Sicer pa bo do 7. septembra 2014 v Peterokotnem stolpu in Kazematah na ogled še razstava Urbana Ljubljana, do 14. septembra 2014 pa v Galeriji "S" fotografska razstava National Geographic – 50 najboljših fotografij.  
 

Za najmlajše:

Tudi v septembru nadaljujemo s pravljično-ustvarjalnimi srečanji, katerih glavne junakinje so v letošnjem letu živali. 13. septembra 2014 ob 11. uri bo v Palaciju na sporedu srečanje z naslovom Kako se je možila veverica; najprej bomo spoznali pravljico o veverici, ki si je izbirala snubce, ti pa so se izjemno trudili, da bi jih prevzetna veverica izbrala za moža. Potem pa se zgodba začne zapletati … In prav takšno lepo veverico si bodo otroci lahko izdelali na delavnici v nadaljevanju srečanja.

Še vse do 27. septembra 2014 pa se bodo vsako soboto ob 11.30 (ob lepem vremenu) v replikah izvirnih oblačil z Razglednega stolpa oglašali grajski piskači; v spomin na grajske fanfare, ki so nekdaj vsak dan ob 11. uri donele s Stolpa piskačev in naznanile, da se bliža ura kosila.