Na vsebino

December za vse - z dobrodelno noto z Ljubljanskega gradu

27. november 2014

Da bi bil december čaroben za vse, bomo praznično vzdušje na Ljubljanskem gradu obogatili tudi z dobrodelnostjo, prijaznimi voščili in številnimi prireditvami.

3. decembra, na Ta veseli dan kulture, tudi pri nas na široko odpiramo svoja vrata in brezplačno ponujamo različne programe vodenih ogledov. Tako kot v mestu bomo tudi na Ljubljanskem gradu ta dan prižgali luči in začeli naš decembrski projekt, ki smo ga poimenovali »Zid želja, skrinja upanja«. Zbirali bomo šolske potrebščine za mlade šolarje, ki potrebujejo pomoč. Ob tem bomo pripravili še dobrodelno delavnico izdelovanja šalov, glasbeno-pravljični teden, pravljično-ustvarjalno srečanje, zaključni koncert cikla Zvoki klasike, praznikom naproti se bomo »odpravili« s koncertom slovenskih božičnih pesmi, predbožičnim plesom in svetom živih jaslic. Najlepši razgled na praznično okrašeno mesto pa se odpira z Razglednega stolpa, ki bo decembra odprt do 21. ure. Tudi vzpenjača bo imela podaljšan obratovalni čas, vozila bo do 22. ure.

Obiskovalce Ljubljanskega gradu vabimo, da med 3. decembrom 2014 in 6. januarjem 2015, ko bodo potekale praznične prireditve, napišejo svojo željo za prihajajoče leto na »zid želja« pred Kazematami. Ob tem bi želeli majhno pozornost nameniti tistim, ki jim to največ pomeni in so v prazničnem času še posebej hvaležni zanjo. Ob »zidu želja« pred Kazematami bo tudi »skrinja upanja«, ki bi jo radi napolnili s šolskimi potrebščinami. Zato prosimo vse obiskovalce, da na sprehod po Ljubljanskem gradu prinesejo tudi nekaj za v skrinjo, ob koncu akcije pa bomo vse zbrano podarili Zvezi prijateljev mladine Slovenije in razveselili mlade šolarje, ki potrebujejo pomoč.

Dobrodelni bomo na delavnici »Naredim-podarim«, ki jo pripravljamo z Društvom Prireditve in dogodki. Izdelali bomo sto šalov, ki jih bomo podarili Zvezi prijateljev mladine Moste - Polje, oni pa jih bodo posredovali tistim družinam, ki so najbolj potrebne pomoči. Šale bodo spletli člani društva. Vse, ki radi delite radost, pa vabimo, da se nam pridružite v soboto, 13. decembra, ob 15. uri v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu, kjer bomo izdelovali cofke za šale in jih skupaj s sladkim dodatkom povezali v darilca. Vstop je prost.

Potem ko nas bo obiskal prvi dobri mož, bomo na Ljubljanskem gradu v pričakovanju naslednjih dveh pripravili teden, namenjen otrokom, njihovim staršem, starim staršem …, poimenovali smo ga  »Z glasbo in pravljicami praznikom naproti«. V grajskih Kazematah bomo od 8. do 12. decembra vsak dan ob 17. uri najprej prisluhnili prazničnemu nastopu otroškega pevskega zbora ene izmed petih ljubljanskih osnovnih šol, ki so se odzvale našemu povabilu, da v decembru združimo vse dobro in lepo, kar nam ta mesec prinaša. Pevskemu nastopu bo sledila pravljica, ki bo najmlajšim, zaradi svoje praznične zgodbe, zagotovo še dolgo ostala v spominu. Na tej povezavi je program po dnevih. Vstop je prost.

To je nekaj podatkov o projektih z dobrodelno noto ter brezplačnih decembrskih prireditvah, fotografije za tisk so priložene. Vabimo vas na Ljubljanski grad in vas vljudno prosimo, da naše dobrodelne in brezplačne projekte podprete tudi vi.