Na vsebino

Novembra na Ljubljanskem gradu tečaj kaligrafije, Martinov ples, baletni večer, koncerta iz cikla Zvoki klasike, otvoritev nove razstave ter pravljično-ustvarjalno srečanje za najmlajše

06. oktober 2014
IMG 160

Novembra bomo na Ljubljanskem gradu izvedli zanimiv tečaj kaligrafije v štirih delih, otvorili novo razstavo v Peterokotnem stolpu, avtorjev Irene Romih in Amirja Muratovića, baletni večer, martinovemu času se bomo poklonili z Martinovim plesom, glasba bo odmevala na koncertih cikla Zvoki klasike, najmlajši pa bodo lahko prisluhnili in ustvarjali na temo pravljice o beli kači s kronico.

Več o posameznem dogodku najdete na spodnjih povezavah, priložen pa je tudi fotografski material za tisk. 

  • Tečaj kaligrafije v štirih delih:

kaligrafija ali lepopisje je zavidljiva spretnost, ki so jo v srednjem veku obvladali le redki, a zaradi tega v takratni družbi bolj cenjeni posamezniki. Na kaligrafskem tečaju na Ljubljanskem gradu se bodo udeleženci najprej seznanili z osnovnimi potezami, s pomočjo katerih bodo osvojili držo peresa, ta je namreč ena izmed najpomembnejših stvari pri poznejšem ustvarjanju. Nato se bodo naučili osnovnih elementov, iz katerih so sestavljene čisto vse črke v določeni tipografiji. Sledijo male in velike črke ter številke in ločila. Na koncu tečaja pa bodo z osvojenim znanjem izdelali svoj prvi kaligrafski izdelek.

Tečaj se začne v četrtek, 6. 11. 2014, in se nadaljuje vse novembrske četrtke (13., 20. in 27. 11. 2014) ter traja od 17.00 do 19.40. Na tečaju je poskrbljeno za ves potrebni material (kaligrafsko pero, tuš, črnilo in pisno podlago). 

  • Razstavni program:

Irena Romih in Amir Muratović predstavljata skupen projekt v obeh nivojih Peterokotnega stolpa z naslovom MIMIKRIJE 2. Gre za videoprojekcijo in slikarsko postavitev. Kustosinja razstave, ki bo na ogled med 13. novembrom 2014 in 4. januarjem 2015, je Milena Koren Božiček; vstop pa je prost.

  • Glasbeni program:

koncertni cikel Zvoki klasike nadaljujemo v novembru z dvema koncertoma mladih slovenskih ustvarjalcev; 5. novembra ob 19. uri se bo predstavil kitarist Uroš Barič, ki sodi v mlajšo generacijo slovenskih kitaristov, ki si uspešno utirajo pot med najboljše, tudi v mednarodnem okolju. Njegov repertoar vključuje dela vseh zgodovinskih obdobij, od renesanse do sodobne klasične glasbe, samozavestno pa se preizkuša tudi v svetu popularne in latinskoameriške glasbe ter jazza. Na koncertni program v Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu je uvrstil dela G. Zambonija, J. S. Bacha, F. Soreja, D. Bogdanoviča idr. Peti koncert cikla, ki bo na sporedu 26. novembra ob 19. uri, bosta oblikovala saksofonist Oskar Laznik in pianist Tadej Horvat. Oskar Laznik je leta 2010 s posebno pohvalo diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, leta 2012 pa končal podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu in prejel naziv »Master of Music«. Tadej Horvat je trenutno eden najbolj iskanih klavirskih spremljevalcev. Njun koncertni spored bo obsegal dela F. Decrucka, P. Hindemitha, M. De Falle in F. Borneja.

  • Baletni večer:

Baletna srečanja je naslov baletnega večera, ki ga 14. novembra ob 19. uri v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu pripravljamo z Društvom baletnih umetnikov Slovenije in Mladim slovenskim baletom. Baletni večer bodo sestavljali odlomki iz klasičnih baletov, izvedeni v skrajšani obliki pas de deuxov (iz zakladnice klasičnega baleta Harlekinada, Don Kihot in Gusar), Balet za Lebiča, ki bo posvečen našemu skladatelju, ki letos praznuje 80-letnico ter balet Zgodbe z Marsa in Venere v spomin na skladatelja Christiana Willibalda Glucka, katerega 300. letnico rojstva obeležujemo letos.

  • Martinov ples:

naslednji tematski plesni večer na Ljubljanskem gradu bo v znamenju martinovanja, tradicionalnega dogodka in praznika vinarjev, ki pa ga bomo počastili z obilo dobre plesne glasbe, latinskoameriškimi plesi, kakor tudi s kančkom plesnih ritmov popularne salse, bachate, mamba, argentinskega tanga, disco hustla, square rumbe, west coast swinga … Ne bomo pa pozabili tudi nazdraviti sv. Martinu.  Vabljeni na Martinov ples.

  • Dogodki za najmlajše:

predzadnje pravljično-ustvarjalno srečanje v tem letu, ko so naša téma živali, bomo spoznali pravljico z naslovom Bela kača s kronico in si nekaj iz pravljice v nadaljevanju srečanja tudi izdelali. Vabljeni 8. novembra ob 11. uri v Stanovsko dvorano.