Na vsebino

Glasbeni programi, cikel predavanj, počitniške delavnice in drugi programi v oktobru na Ljubljanskem gradu

08. september 2014
Eva Petric Star Pulsating3


Otvoritev razstave Eve Petrič, cikel predavanj »100. obletnica velike vojne«, koncerta iz cikla Zvoki klasike, za najmlajše jesenske počitniške delavnice in pravljično-ustvarjalno srečanje, po poletnem premoru pa vrnitev plesnih večerov in naslednji koncert iz cikla Vasko Atanasovski z gosti so dogodki, ki bodo zaznamovali oktobrsko kulturno-umetniško dogajanje na Ljubljanskem gradu.

V nadaljevanju najdete več informacij o posameznem dogodku, kakor tudi fotografije.

Likovno-galerijski program:

  • med 2. oktobrom in 3. decembrom bo v Kazematah na ogled razstava Eve Petrič z naslovom FRAKTALI na 46°3′S 14°30′V: EMOljubljaNA. Razstava nastaja v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana, kustos razstave je Aleksander Bassin. Vstop na razstavo bo prost.

»100. obletnica velike vojne«, cikel predavanj:

  • letos mineva natanko 100 let, odkar so v Sarajevu odjeknili usodni streli, posledica katerih je bila štiriletna morija, v katero so se zapletli vsi večji imperiji tistega časa ter njihovi zavezniki. Oktobrski cikel predavanj bo posvečen vplivu vélike vojne na današnje slovensko ozemlje in na slovensko prestolnico. Predavanja bodo potekala ob četrtkih (2., 9., 16. in 23. 10) ob 18.30 v Beli dvorani, tokratni predavatelji pa bodo: ddr. Igor Grdina, mag. Marjana Kos in dr. Blaž Vurnik.

Glasbeno-plesni programi:

  • oktobra nadaljujemo s koncertoma iz cikla Zvoki klasike, na katerih se nam bosta predstavila umetnika, ki sta si za svoj novi dom izbrala Slovenijo; na prvem (8. 10.) bo nastopila Nadežda Tokareva, katere violinsko igro odlikuje izrazita individualnost, plemenitost, širina, žlahten zvok in izjemna virtuoznost, na drugem (20. 10.) pa mednarodno uveljavljeni pianist Denis Masliuk. Koncerta bosta potekala v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu, vsakič ob 19. uri;
  • po poletnem predahu se vrača glasbeni cikel Vasko Atanasovski z gosti; na koncertu 21. oktobra ob 20. uri v grajski kapeli se bo predstavil v zasedbi Arhai, ki je zmes intimnega, arhaičnega in plemenitega zvoka gotske harfe, pihal, tolkal in vokala;
  • na plesni parket pa ponovno vabljeni vsi ljubitelji plesa; začetek jeseni in drugega dela plesnih večerov na Ljubljanskem gradu bomo počastili s Kostanjevim plesom. Na sporedu bo 18. oktobra s pričetkom ob 20. uri, potekal pa bo v Stanovski dvorani in Palaciju.

Za najmlajše:

  • mesečni dogodek, pravljično-ustvarjalno srečanje, bo na sporedu 11. oktobra ob 11. uri. Otroci bodo v Stanovski dvorani najprej lahko prisluhnili pravljici Janček ježek in si ga v nadaljevanju srečanja tudi sami izdelali;
  • oktobra pa je tudi čas za prve počitnice v novem šolskem letu; med 27. in 29. oktobrom, v času jesenskih počitnic, bomo na Ljubljanskem gradu raziskovali pestro zgodovino te srednjeveške trdnjave in njegove okolice. Podali se bomo v čas plemičev, v družbi virtualnega zmajčka bomo raziskovali Grad ter skupaj odkrivali skrivnosti grajskega gozda. Počitniške delavnice so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol, potekale bodo med 10.30 in 13.30.