Na vsebino

Grajska muzika za uvod v glasbeno jesen na Ljubljanskem gradu

19. avgust 2015

Jesensko ponudbo dogodkov z glasbenega področja na Ljubljanskem gradu začenjamo s krajšim festivalom, ki smo ga poimenovali »Grajska muzika«.

600px MajaZaloznik foto1 fotograf Uros Kramberger

Tri večere zapored predstavljamo tri izvajalce/glasbene skupine nove generacije. To so: Maja Založnik, Manouche in Muff. Sveža drugačnost grajskih večerov bo v družbi edinstvenih vokalov in glasbe osvojila in povezala občinstvo vseh generacij. V Spodnjem lapidariju Ljubljanskega gradu med 17. in 19. septembrom, vsakič ob 21. uri.

»Grajsko muziko« začenjamo 17. septembra s koncertom Maje Založnik. Njeno ustvarjanje nikakor ni novost ali muha enodnevnica na slovenskem glasbenem prizorišču, saj pevka sodi v kategorijo tistih slovenskih izvajalk, ki ob izvajanju različnih zvrsti pesmi poslušalca še zdaleč ne pustijo hladnega. Maja je svoj način petja, izražanje in izvajanje na različnih odrih ter v mnogih zasedbah razvijala tudi v različnih televizijskih projektih. Sodelovala je z različnimi slovenskimi izvajalci, med drugim z Galom in Severo Gjurin, s Trkajem, Samuelom Lucasom, z metalsko zasedbo Heretic, z bendom Big Addiction, s Cvetom Polakom (Šank Rock), s Sweet Peakom – z njim je tudi posnela odličen videospot za skladbo Le Croissants – ter z blues, soul in jazz pevcem in pianistom Urošem Perićem, s katerim sta izdala duet Sweet sugar honey. Maja Založnik je slovenska pevka z energijo velikih svetovnih pevskih zvezd.

Na drugem večeru, 18. septembra, bo nastopil glasbeni kolektiv Manouche, petčlanska zasedba, ki sta jo spomladi leta 2011 ustanovila Robert Pikl in Marco Grabber. Ob teh dveh skupino dopolnjujejo še trije stalni člani: Petra Trobec (vokal, harmonika), Krešimir Tomec (bas, synth) in Luka Ipavec (trobenta, spremljevalni vokal). Lahkotna besedila, divje kitarske intervencije, prodorne trobente, vse skupaj pa začinjeno z energijsko polnimi in domiselnimi plesnimi ritmi – to je najkrajši opis novega albuma skupine Manouche z naslovom Kje si lubi?, ki bo zagotovo hitro postal obvezna »oprema« vseh pristašev glasbenega sloga 30. in 50. let preteklega stoletja. Na odru vedno znova pokažejo, zakaj so eden najbolj vročih bendov na naši glasbeni sceni in zakaj njihove stvaritve zbujajo nova in nova pričakovanja.

»Grajsko muziko« bomo sklenili 19. septembra s koncertom ene najbolj popularnih slovenskih glasbenih skupin Muff, ki je je nastala leta 2011 na pobudo kitarista Tadeja Koširja, producenta Anžeta Kacafure in pevke Senidah. Med ustvarjanjem za druge izvajalce se jim je porodila želja po svoji skupini in iskanju lastne glasbene identitete. Glasbeni sestav Muff tvorijo še klaviaturist Miha Gorše, basist Grega Robič in bobnar Dorian Granda. Čeprav skupina še ni dolgo na glasbenem prizorišču, pa njen prispevek ni zanemarljiv. Njihovi koncertni nastopi so prvovrstno doživetje. Na Ljubljanskem gradu lahko pričakujemo izjemno vzdušje, saj bodo člani skupine Muff svoje znane uspešnice v zanimivih in dovršenih izvedbah predstavili v akustični preobleki.

Koncerti bodo potekali v Spodnjem lapidariju Ljubljanskega gradu, vsakič ob 21. uri. Cena vstopnice za posamezni večer je 12 EUR in 9 EUR za študente, v prodaji je tudi vstopnica za vse tri večere in znaša 30 EUR oziroma 22 EUR za študente. V ceni vstopnice je vključena tudi povratna vozovnica za vzpenjačo.