Na vsebino

Glasbeni cikel Gost z gosti na Ljubljanskem gradu začenja peto sezono - letošnja selektorja sta Milko Lazar in Matjaž Drevenšek.

19. februar 2015

Glasbeni cikel Gost z gosti na Ljubljanskem gradu, ki temelji na tradiciji ljudske dediščine in uglaševanju le-te s sodobnim avtorskim izrazom, stopa v svojo peto sezono.

Po vokalistki Bogdani Herman, dveh virtuozih na harmoniki – Juretu Toriju in Janezu Dovču – ter vsestranskem slovenskem skladatelju in glasbeniku Vasku Atanasovskemu sta letošnja selektorja skladatelj in multiinštrumentalist Milko Lazar ter saksofonist Matjaž Drevenšek. Čeprav sta za izhodišče cikla izbrala »svoje« inštrumente, saksofon, klavir in čembalo, bosta v petih večerih – s pomočjo mednarodno uveljavljenih gostov – predstavila kalejdoskop skladb različnih obdobij in stilov. V nenavadnih kombinacijah bomo priča navideznemu konfrontiranju starega in novega (J. S. Bach – A. Kumar in M. Lazar), redkim kombinacijam inštrumentov (harmonika, saksofon, čembalo) ter zvrsti (etno in minimalizem, akustika in elektronika …). Koncerti bodo med marcem in novembrom v Stanovski dvorani, Kazematah, grajski kapeli in Palaciju, vsakič ob 19. uri.

Glasbeni cikel že tradicionalno začenjamo na gregorjevo; 12. marca bosta mednarodno uveljavljena glasbenika, skladatelj in pianist Milko Lazar ter tolkalist in skladatelj Zlatko Kaučič, oba predvsem improvizatorja, pričarala vznemirljivo potovanje po neznanih glasbenih poteh. Skozi improvizacijski dialog med klavirjem in tolkali bomo prisluhnili odkrivanju novega etna.

»Cirkuška polka za mladega slona« je naslov drugega koncerta, ki bo 21. aprila. Stičišče plesa in etna v umetni glasbi bo predstavil Saksofonski orkester SOS z gosti tolkalci, študenti Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in dijaki Umetniške gimnazije Velenje. Izhajajoč iz tradicije Stravinskega in Ligetija bodo saksofonisti na tem unikatnem koncertu predstavili tri novitete slovenskih skladateljev (A. Kumar, M. Lazar, N. Firšt), napisane za to priložnost in prav zanje.

Srečanje enega najstarejših (čembalo) in najsodobnejšega (saksofon) evropskega inštrumenta skozi dela J. S. Bacha ter dveh sodobnih slovenskih skladateljev (A. Kumar, M. Lazar) nam bosta Milko Lazar in Matjaž Drevenšek z gostom, harmonikarjem Luko Juhartom, predstavila na koncertu, ki bo 19. maja. Koncert z naslovom »Od baroka do sodobne umetne glasbe« bo srečanje dveh starih prijateljev in nove zasedbe – ekskluzivne in nenavadne kombinacije glasbil: historičnega čembala in sodobnih saksofonov.

Jesenski del cikla se bo nadaljeval 13. oktobra z Zagrebškim kvartetom saksofonov v zasedbi: Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović in Matjaž Drevenšek. Kvartet saksofonov z najdaljšo tradicijo v širši soseščini – lani je praznoval 25-letnico delovanja v istem sestavu – bo predstavil sodobno umetno glasbo za ta ansambel. Ob združevanju etna in minimalizma v delih dveh ameriških skladateljev, Elliota del Borga in Philipa Glassa, bo hrvaški ansambel predstavil »Vrt ljubezni« Berislava Šipuša in se povezal v etno-minimalističnem sprehodu s slovenskim gostiteljem Milkom Lazarjem.

Za zadnji koncert cikla 17. novembra sta gostitelja izbrala zasedbo, ki obeta presenečenje –  tudi zanju ... »Virtuozni etno« izpostavlja harmoniko (Marko Hatlak) skupaj z nenavadno kombinacijo inštrumentov: saksofona (Matjaž Drevenšek), violine (Vasilij Meljnikov), čembala (Milko Lazar) in kontrabasa (Nino de Gleria), ki jih podpreta še računalnik oziroma elektronika v živo z MC Branetom aka Branetom Zormanom.

Več informacij o posameznem koncertu in izvajalcih najdete na naši spletni strani www.ljubljanskigrad.si, kjer so v prodaji tudi vstopnice. Cena vstopnice za posamezni koncert je 10,00 € (7,00 € za dijake, študente in upokojence), v prodaji pa je tudi vstopnica za celotni cikel petih koncertov po ceni 40,00 € oz. 28,00 € za dijake, študente in upokojence.