Na vsebino

Večeri vrhunskega jazza, bluesa in soula v ciklu Uroš Perić z gosti na Ljubljanskem gradu

12. januar 2015
02UrosPerichByZigaKoritnik3

Uroš Perić, znan po svojem izjemnem glasu, med februarjem in majem pripravlja cikel štirih koncertov na Ljubljanskem gradu.

S svojimi interpretacijami skladb iz zlate dobe soula, bluesa in jazza je zaslovel tako doma kot v tujini. Na koncertih se bo občinstvu predstavil z gosti: z našo priljubljeno in vsestransko vokalistko Nuško Drašček, s svojim vokalnim triom The Pearlettes, z bluesovskim orgličarjem Robertom Ivačičem ter z izvrstnim avstrijskim jazz trobentačem Thomasom Ganschem. Uroša Perića, ki bo v letošnji sezoni med drugim gostoval v ZDA, Franciji, Švici, Nemčiji, Italiji, Avstriji in na Poljskem, bo na koncertih v Ljubljani spremljala njegova zasedba The Bluenote Quartet. Koncerti bodo v Palaciju Ljubljanskega gradu, začenjali se bodo ob 20. uri. V prodaji je tudi vstopnica za celotni cikel.

Na uvodnem koncertu »Najlepši dueti« 12. februarja 2015 se bo Urošu Periću kot gostja pridružila odlična in vsestranska domača vokalistka Nuška Drašček, ki v zadnjih letih blesti v najrazličnejših vlogah in na zelo različnih glasbenih področjih. Na začetku Perićeve kariere je bila celo njegova spremljevalna vokalistka in je z njim nastopila tudi na prestižnem festivalu Montreux v Švici. Tokrat bomo med drugim lahko prisluhnili njunemu izboru najlepših duetov iz zakladnice soula in jazza.

Na drugem koncertu »Ljubezenske pesmi« 19. marca 2015 se bo Urošu Periću na odru Palacija pridružil ženski vokalni trio »The Pearlettes«, ki ga spremlja na vseh večjih koncertih in z njim gostuje po vsem svetu. Članice vokalnega tria The Pearlettes, ki nadaljuje tradicijo tovrstnih vokalnih sestavov iz 50. in 60. let, so že vrsto let Sandra Feketija, Blažka Oberstar in Suzana Labazan. Uroš Perić bo s simpatičnimi pevkami občinstvu predstavil ljubezenske pesmi, ki imajo osrednje mesto tudi na njegovi zadnji zgoščenki.

»Večer bluesa« je naslov tretjega koncerta, ki bo 16. aprila 2015; na tokratno bluesovsko popotovanje se bo Uroš Perić odpravil z gostom – orgličarjem Robertom Ivačičem, glasbenikom z vzdevkom BLUEHARP, ki se bluesovskim diatoničnim orglicam intenzivno posveča že od leta 1999. Na festivalih orgličarjev je prejel že številna priznanja; leta 2010 je v Bristolu v Veliki Britaniji na državnem tekmovanju orgličarjev zasedel drugo mesto v kategoriji bluesa. Sodeloval je s številnimi zasedbami; z Urošem Perićem je prvič nastopil pred dvema letoma, saj prav blues močno zaznamuje Perićevo ustvarjanje in je redno na njegovih koncertnih sporedih.

Na sklepnem koncertu cikla 12. maja 2015 se nam obeta prava glasbena poslastica; gost Uroša Perića bo namreč izjemni avstrijski trobentač Thomas Gansch, glasbeni zanesenjak s široko paleto dejavnosti. V Avstriji velja za enega najbolj domiselnih in ustvarjalnih glasbenikov, ki pri svojem delu nenehno išče nove izzive. Leta 2002 je prejel najvišjo avstrijsko nagrado na področju jazz glasbe Hans Koller Jazz Award – za novinca leta. Igra na nenavadno trobento znamke Schagerl, ki jo je sam tudi zasnoval.

Več informacij o posameznem koncertu in izvajalcih najdete na naši spletni strani www.ljubljanskigrad.si, kjer so v prodaji tudi vstopnice. Cena vstopnice za posamezni koncert je 10,00 € (7,00 € za dijake, študente in upokojence), v prodaji pa je tudi vstopnica za celotni cikel štirih koncertov po ceni 30,00 € oz. 21,00 € za dijake, študente in upokojence.