Na vsebino

Zimske počitniške delavnice in Povodni mož februarja na Ljubljanskem gradu

12. januar 2015

Februarski programi za najmlajše prinašajo na Ljubljanski grad drugo razglednico Čarobnega grajskega teleskopa, v času zimskih počitnic pa raziskovalno-ustvarjalne delavnice.

  • Ustvarjalna delavnica za otroke: Čarobni grajski teleskop; druga razglednica: Stari trg. Grajski škrat Hermi je prijateljico Urško spoznal na Starem trgu. Ob nedeljah so tam prirejali plese, na katere je zahajalo veliko ljudi, zato sta imela Hermi in Urška številne priložnosti za nagajivosti. A leta so minevala in Urška je zrasla v brhko dekle. Ko sta se neke nedelje spet srečala na plesu, Urška za Hermija ni imela časa. Rekla mu je, da je veliko lepih fantov in da mora z vsakim plesati. Hermi je zaslutil nevarnost. Urško je poskušal umiriti, vendar je bilo prepozno, saj je že uzrla čarobnega plesalca. Pravljična bitja se med seboj prepoznajo in Hermi je v postavnem mladeniču prepoznal povodnega moža. Hermi je uporabil vse svoje trike in potegavščine, da bi jo ubranil, a s povodnim možem se ni mogel pomeriti ... Bilo je prepozno, Urška se je zaljubila in Hermi še vedno upa, da je s povodnim možem srečna v njegovem vodnem kraljestvu. Prijateljstvo med Urško in Hermijem nam bo z razglednico Starega trga, ki si jo bomo izdelali na delavnici, ostalo v dolgotrajnem spominu.
    Druga ustvarjalna delavnica za otroke v tem letu bo na sporedu v soboto, 14. februarja 2015, ob 11. uri v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.
  • Zimske počitniške delavnice, raziskovalno-ustvarjalne delavnice za starejše predšolske otroke in učence prve triade osnovnih šol: v ponedeljek, 23. februarja, bomo na prvi dan počitniškega druženja dodobra spoznali Ljubljanski grad. Pri ogledu bomo izvedeli marsikaj zanimivega iz grajske zgodovine; spoznali bomo, kakšno je bilo življenje na gradu, in pri tem pa odkrili tudi marsikatero zanimivo legendo. Po končanem ogledu se bomo prepustili ustvarjalnosti in si izdelali kolaž. V torek, 24. februarja, se bomo podali na razburljivo iskanje zaklada, ki ga bo nekje na Ljubljanskem gradu zvito skril zmajček Franci. Da iskanje ne bi bilo pretežko, nam bo Franci pustil sledi in namige, da bi jim sledili. Po uspešno opravljeni nalogi si bomo sami izdelali skrinjo in vanjo skrili vsak svoj zaklad. V sredo, 25. februarja, bomo spoznavali življenje vitezov. Na sprehodu po Ljubljanskem gradu bomo izvedeli, kako so vitezi branili gradove pred napadalci in kakšno orožje so pri tem uporabljali, spoznali bomo zgodbo o pogumnem vitezu Juriju, ki je premagal zmaja, in si naposled na ustvarjalnem delu našega druženja izdelali figurico viteza. Počitniške delavnice na Ljubljanskem gradu bodo vsakič med 10.30 in 13.30, zbirno mesto pa je pred Info centrom.