Na vsebino

Podvodni svet skozi oči fotografov National Geographica Slovenija prihaja na Ljubljanski grad

01. junij 2015

Na Ljubljanskem gradu nadaljujemo s sklopom fotografskih razstav na temo dežele, ljudje – narava, čudesa.

600px Borut Furlan

V letu 2012 je bila to razstava svetovno priznanega fotografa Steva McCurryja, leta 2013 indijske fotografije ter fotografije o skrivnostih reke Ljubljanice slovenskega fotografa mednarodnega slovesa Arneja Hodaliča, lani razstava »National Geographic – 50 najboljših fotografij«, letos pa skupaj z revijo National Geographic Slovenija predstavljamo štiri slovenske fotografe, avtorje, ki so na straneh slovenske izdaje te prestižne revije objavljali svoje podvodne fotografije. To so: Borut Furlan, Matej Vranič, Andrej Voje in Arne Hodalič. Razstava Podvodni svet skozi oči fotografov National Geographica Slovenija bo na ogled v galeriji »S« na Ljubljanskem gradu med 11. junijem in 20. septembrom 2015.

Že daljnega leta 1926 je revija National Geographic objavila prvo podvodno barvno fotografijo na svetu in odtlej lahko rečemo, da National Geographic tudi na tem področju že desetletja postavlja standarde za najboljše podvodne posnetke vseh časov. Prav zato letos skupaj z uredništvom slovenske izdaje te revije na Ljubljanskem gradu pripravljamo razstavo tistih avtorjev, ki so na straneh revije National Geographic Slovenija objavljali svoje podvodne fotografije.

Borut Furlan je sinonim za slovensko podvodno fotografijo in zagotovo sodi v sam svetovni vrh na tem področju, saj je dobitnik številnih mednarodnih nagrad in priznanj. Med njimi tudi nagrade za najboljšo naravoslovno reportažo vseh lokalnih izdaj (40) revije National Geographic leta 2014.

Matej Vranič je paradni fotograf slovenske izdaje National Geographica v t. i. wildlife ali naravoslovni fotografiji. Doslej je v tej reviji objavil sedem zgodb, za številne je prejel t. i. priznanje »Best Edit«, ki ga podeljujejo v uredništvu lokalnih izdaj National Geographica v Washingtonu. Resda ni specializiran za podvodne posnetke, a so tudi njegove podvodne fotografije, ki nastajajo v sklopih reportaž o kopenskih živalih, izjemne in brez primere.

Andrej Voje je izkušen podvodni fotograf s številnimi razstavami in objavami, za njim je veliko potopov in predvsem objav v številnih tiskanih in elektronskih medijih.

Arne Hodalič je svojo ljubezen do reportaž prenesel tudi v podvodno fotografijo in pod gladino ga zanimajo predvsem najrazličnejše zgodbe. Podvodno reportažo iz reke Ljubljanice so mu kot prvemu slovenskemu fotografu objavili tudi v izvirni izdaji National Geographica.

Kustosa razstave sta oblikovalec in urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija, Grega Inkret in Arne Hodalič, ki bo obiskovalce popeljal tudi po dveh vodenih ogledih po razstavi, in sicer 18. in 19. junija 2015 ob 17. uri. Cena vodenega ogleda je 3 EUR.

Cena vstopnice za ogled razstave je 2 EUR, za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost. Razstava bo odprta vsak dan od 9. do 21. ure.