Na vsebino

Vodena ogleda in okrogla miza

03. september 2015

Z vodenima ogledoma po razstavi Podvodni svet skozi oči fotografov National Geographica Slovenija in okroglo mizo Kolo mučenja se vrti naprej počasi zaključujemo odmevni razstavi v tem poletju na Ljubljanskem gradu

600px okroglamiza 1 fotoArneHodalic

Ljubljanski grad sta v tem poletju med številnimi drugimi dogodki zaznamovali tudi fotografska razstava Podvodni svet skozi oči fotografov National Geographica Slovenija in razstava mučilnih naprav od 16. do 18. stoletja z naslovom Barbarstvo muk. Slednja je od 7. maja do vključno konca avgusta 2015 pritegnila pozornost nekaj manj kot 44.000 obiskovalcev, na ogled pa bo še do 27. septembra. V sklopu razstave vsak konec tedna organiziramo vodene oglede po razstavi, v maju smo pripravili cikel predavanj na temo O zgodovini kaznovanja na Slovenskem v novem veku, 15. septembra 2015 ob 18. uri pa v Grajskem gledališču pripravljamo še okroglo mizo z naslovom Kolo mučenja se vrti naprej. Okroglo mizo pripravljamo z Amnesty International Slovenija; prav podatki te organizacije povedo, da svet žal še vedno ni odpravil mučilnih naprav in barbarstva namernega povzročanja muk. O tej tematiki bodo spregovorili: dr. Dragan Petrovec z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti, Ivan Šelih, namestnik varuhinje človekovih pravic Republike Slovenije, dr. Zdenka Čebašek Travnik z Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani in Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija. Moderatorka bo Kristina Božič. Okrogla miza bo odprta za javnost, vstop bo prost.

 

10. junija pa smo v Galerijo »S« na ogled postavili bogastvo podvodnega sveta, ki so ga v svoje objektive mojstrsko ujeli Borut Furlan, ki je med drugim prejel celo nagrado za najboljšo naravoslovno reportažo vseh lokalnih (40) izdaj revije National Geographic leta 2014, Andrej Voje, Matej Vraničar in Arne Hodalič. Razstavo Podvodni svet skozi oči fotografov National Geographica Slovenija si je v dobrih dveh mesecih ogledalo nekaj več kot 15.000 obiskovalcev. Na ogled bo še so do 20. septembra; 9. in 10. septembra 2015 ob 17. uri pa vas bo po razstavi popeljal sokustos Arne Hodalič. Vstopnina za vodeni ogled po razstavi je 3 €.