Na vsebino

Aprilski programi za otroke na Ljubljanskem gradu

07. marec 2016

Aprilski programi za najmlajše prinašajo na Ljubljanski grad pravljično-ustvarjalno srečanje, tematski vodeni ogled in prvomajske počitniške delavnice.

600pxIMG 0840

Narava v pravljicah; na četrtem pravljično-ustvarjalnem srečanju v tem letu, ki smo ga pripravili v nizu dogodkov ob nazivu Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, se bomo spoznali z Nagajivimi oblaki. Med oblake je privršal veter in prinesel sporočilo sonca: »Dragi oblaki, začel se je deževni april, zato morate nemudoma na delo in deževati.« Veter je takoj odvihral, oblaki pa so se začeli pripravljati na delo. Prav vsi, razen skupine manjših razigranih oblačkov, ki so se odločili, da bodo šli po svoje in ustvarili na nebu čisto pravo  zmešnjavo. Naslovnico slikanice o nagajivih oblakih, ki si jo bodo otroci izdelali v nadaljevanju srečanja, si bodo oblački delili s soncem, ki je v pravljici odigralo pomembno vlogo. Vabljeni v soboto, 9. aprila 2016, ob 11. uri v Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu.

V družbi lutkovnih junakov; aprilski tematski vodeni ogled z naslovom Je zmaj Tolovaj strašnejši od grajskega zmaja? bo temeljil na pravljici Žogica Marogica. Zmaji veljajo za strašna bitja, s katerimi so se drznili spopasti le najbolj pogumni. Pred davnimi časi je tudi na Grajskem griču prebival zmaj, ki je bil strah in trepet meščanov. Že veste, kdo in kako ga je premagal? Med zanimivim potepom po Ljubljanskem gradu vam bomo zaupali, kaj se je zgodilo. To pa še ni konec ... Obiskali bomo tudi Lutkovni muzej, v katerem bomo izvedeli, kako jo je eden izmed zmajev pošteno zagodel dedku in babici, ko jima je odnesel njuno žogico. Vsi zmaji pa niso tako strašni, nekateri med njimi so dobrosrčni in navihani. Eden takšnih je tudi naš zmajček Franci, ki se nam bo pridružil med grajskim potepom. Na koncu bo sledila še ustvarjalna delavnica – prav vsak si bo lahko izdelal svojega zmaja. V Družbi lutkovnim junakov se srečamo v soboto, 23. aprila, ob 11.  uri pred Info centrom na Ljubljanskem gradu.

Prvomajske počitniške delavnice; ker se Ljubljana letos ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope, bomo spomladanske počitnice obarvali zeleno. Potepali se bomo po gozdnih poteh, se igrali in bili v zeleno obarvanih delavnicah nadvse ustvarjalni. Prvi dan počitniškega druženja v četrtek, 28. aprila, bomo v grajskem gozdu odkrivali njegove male in velike skrivnosti, hkrati pa bomo spoznavali tudi njegov pomen in vlogo v današnjem svetu. V petek, 29. aprila, pa se bomo podali do Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in na raziskovalnem potepu spoznavali rastline in drevesa, ki rastejo samo v Sloveniji, obiskali tropski rastlinjak in ob koncu druženja tudi ustvarjali. Prvomajske počitniške delavnice potekajo med 10. in 13. uro in so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol.