Na vsebino

Novembrski programi za otroke na Ljubljanskem gradu

04. oktober 2016

Novembrske programe za najmlajše na Ljubljanskem gradu začenjamo z jesenskimi počitniškimi delavnicami, nadaljujemo z enajsto pravljično animacijo in ustvarjalno delavnico iz cikla Narava v pravljicah ter osmim srečanjem iz cikla V družbi lutkovnih junakov v letu 2016.

600pxDan odprtih vrat 2012 09w

- Jesenske počitniške delavnice: Srednjeveško življenje na gradu; Ljubljanski grad, 2. – 4. november 2016, med 10.30 in 13.30

Pred več kot 500 leti je dal cesar Friderik III. Habsburški na griču nad mestom Ljubljana zgraditi mogočen grad, ki stoji še danes. Dnevni utrip srednjeveškega življenja se je zelo razlikoval od današnjega. V sklopu tridnevnih raziskovalnih in ustvarjalnih počitniških delavnic bomo tokrat pobliže spoznavali, kakšen je bil vsakdan preračunljivih in spletkarskih cesarjev, lepih princes ter pogumnih in plemenitih vitezov. Delavnice so primerne za starejše predšolske otroke in učence prve triade.

- Novembrska Narava v pravljicah nosi naslov Kristalčki in snežinke. Oblački, ki so potovali nad vasjo, so bili vedno težji, polni vode. Ampak tarnali so, da je  še vedno pretoplo, sredi zime pa otroci pričakujejo sneg, ne dežja. Sonček tako toplo sije, vetra pa od nikoder. Ah, kakšna žalostna zima! A nekega jutra so se zbudili in želje so postajale resničnost. Začutili so, da so polni ledenih kristalčkov. Čas je, so pomislili, čas za zabavo, in se lotili dela. Naslovnica tokratne slikanice bo polna snežink najrazličnejših oblik. Dobimo se v soboto, 12. novembra 2016, ob 11. uri v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu. Primerno za otroke od 4. do 10. leta starosti.

- Interpretacija pravljice in tematski vodeni ogled iz sklopa dogodkov V družbi lutkovnih junakov ima novembra naslov Laž in resnica. Nekoč je živel deček … Joj ne, že lažemo! Nekoč je živela lutka, ki si je želela postati deček. Že veste, o kom govorimo? Gotovo! Opravka bomo imeli z lažnivim kljukcem, ki je za nas pripravil prav posebno igro. Na različne listke je zapisal cel kup trditev, ki se nanašajo na njegove prijatelje v muzejskih vitrinah. Za vsako posebej bomo morali ugotoviti, ali je laž ali resnica. Da bo vse skupaj še bolj zanimivo, bo vsak dobil papirnati nosek, ki si ga bo moral nadeti vsakič, ko bomo odkrili Ostržka na laži. Če bomo uspešno razkrili vse njegove trditve, nas bo na koncu čakalo lepo presenečenje, sicer pa bomo domov odšli le z dolgimi nosovi. Po motivih pravljice Ostržek. Vidimo se v Lutkovnem muzeju v soboto, 26. novembra 2016, ob 11. uri. Primerno za otroke od 4. do 10. leta starosti.