Na vsebino

Cikel predavanj na Ljubljanskem gradu: Pomen knjige v času

11. april 2017

Dogodki na Ljubljanskem gradu v okviru 500. obletnice začetka reformacije.

Prejšnji teden smo  – v sklopu dogodkov, ki smo jih na Ljubljanskem gradu pripravili v okviru obeleževanja 500. obletnice začetka reformacije – odprli interaktivni razstavi Raz-stavljena usta v Hribarjevi dvorani, ki na osnovi osmih besed (usta, kruh, roka, prah, knjiga, delo, čas, človek) z umetniškimi instalacijami predstavlja Luthrovo jezikovno udejstvovanje, ter V pomladi slovenskega knjižnega jezika v Peterokotnem stolpu, ki predstavlja povezavo med prelomnim reformacijskim gibanjem na Nemškem (Luther) ter nastankom slovenskega knjižnega jezika in književnosti in sta obiskovalcem na ogled do 11. junija 2017.

Prihodnji teden pa nadaljujemo z dogodki v sklopu projekta; in sicer s prvim predavanjem iz cikla Pomen knjige v času. Ali bi brez knjig v slovenščini Slovenci sploh lahko ohranili lasten knjižni jezik in kulturno identiteto? Odgovor na to vprašanje poznamo, pa vendarle včasih premalo cenimo kulturno dediščino, s pomočjo katere je slovenski narod ohranil svojo dušo. V ciklu treh predavanj bodo strokovnjaki s tega področja predstavili utrip časa, ki je omogočil razcvet knjižnega jezika v pomladi slovenske književnosti, ter pomen tiskane knjige v družbi nekoč in danes.

Razpored predavanj:

18. 4.: Začetki reformacije in protestanti v »slovenskih deželah« 16. stoletja, predavata dr. Marko Kerševan in dr. Nenad H. Vitorović

25. 4.: Knjiga, ta poskočna stara gospa, predava dr. Miha Kovač

11. 5.: Brati pomeni stati inu obstati, predava dr. Manca Košir