Na vsebino

Majske prireditve za najmlajše v znamenju 7. Grajskih dni

11. april 2017

Današnja podoba Ljubljanskega gradu bi bila zagotovo povsem drugačna, če ga ne bi 16. maja 1905 od državne oblasti odkupil takratni župan Ivan Hribar.

S tem je grad prešel v last mesta Ljubljane. Vizionarski mož je imel z njim velike načrte, ki se stoletje po njegovem odkupu tudi uresničujejo, saj grad postaja pomembno kulturno središče slovenske prestolnice. Ob obletnici odkupa bodo na med 19. in 21. majem potekali tradicionalni Grajski dnevi, že sedmi po vrsti, v sklopu katerih smo pripravili raznovrstne brezplačne dogodke (dan odprtih vrat, vodeni ogledi za otroke in odrasle, ustvarjalne delavnice, gledališke in glasbene predstave, razstava, srednjeveški tabor, viteški turnir …), primerne za vso družino. Obiščite nas in doživite živahen utrip dogajanja nad mestom! Za dogodke, na katerih je število mest omejeno, bodo brezplačne vstopnice na voljo od 15. maja 2017 do zasedbe prostih mest na vseh prodajnih mestih Ljubljanskem gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu. Posameznik lahko prevzame do štiri brezplačne vstopnice.

Natančen spored vseh dogodkov v okviru Grajskih dni najdete na naši spletni strani www.ljubljanskigrad.si

Najmlajši pa vabljeni, da se nam v maju pridružite še na dveh dogodkih:

- interaktivnem vodenem ogledu in ustvarjalni delavnici tiska s cehovskim mojstrom, na kateri bomo poskušali odgovoriti na številna vprašanja, kot so: kako je knjiga nastala, ali bi brez knjig Slovenci sploh lahko ohranili lasten knjižni jezik ali pa bi se dandanes z njim ukvarjali le še jezikoslovni arheologi, kdo je pravzaprav zaslužen za nastanek prve slovenske tiskane knjige … Delavnica, ki je del projekta Luther in slovenski protestanti, bo na sporedu 4. maja 2017 ob 18. uri;

- Majski naslov pravljične animacije in ustvarjalne delavnice iz sklopa dogodkov Skozi pravljični grad pa je Končno grad. Škrat Hermi, pravi poznavalec zgodovine Ljubljanskega gradu, vas vabi v svojo družbo v nedeljo, 14. maja 2017, ob 11. uri.